dostihy Meydan | Ostatní Autor: whaler

28.3.2015 12:49
Ostatní
Ostatní
2015-03-28 18:00:00
2.37
2
African Story - umístí se Ano
BET365
Ostatní


V hlavním dostihu na 2000 metrů konaném na nově položeném povrchu je hlavním favoritem americký California Chrome (3:1), který je největší hvězdou celého dne. Hlavní otazník jsou právě okolo zmiňovaného povrchu, jelikož „místní“ dirt není zcela identický s tím „americkým“ a šejk Hamdan prohlásil, že povrch nemusí být pro „amíky“ takovou výhodou. Na to kontroval trenér Art Herman, který řekl, že jeho svěřenci se nový povrch líbí, a že má rád, když slyší klapot svých kopyt. Pravda ale je, že jistý rozdíl je patrný i na pohled. Já jsem si to svého času párkrát na závodišti Santa Anita po tom „pravém“ americkém dirtu objel, v žádném případě se ale nejedná o „písek“, tak jak ho známe z evropských (třeba i tréninkových drah). No a co jsem viděl nějaké záznamy ze závodiště Meydan, tak tamní nový povrch mi připadá spíš bližší tomu evropskému pojetí „písku“. Zdá se mi, že ten „kickback“ (tedy to, co odletuje od kopyt) je výrazně větší, než na amerických drahách.

Já si tedy myslím, že California Chrome by vyhrát měl, kromě neprobádaného podkladu je tu ale ještě jiná otázka. Z jeho kariéry je totiž patrné, že ačkoliv jako tříletý dostal celkem slušný „kouř“, v podstatě ještě neměl pauzu, tak jak jsme na ní zvyklý u jiných hvězd. Po startu v BC Classic si ještě střihl Hollywood Derby a mezi následujícím přípravným startem na DWC měl dva měsíce pauzy. Mám trochu obavu, jestli to byl dostačující odpočinek, a když se podívám na kurz, je to pro mě už dost riskantní.

Nenapadá mě ale ani žádná alternativa na vítěze, když u druhého vyslance z USA, kterým je Lea (4,5:1), je stejný problém s povrchem a ani si nejsem jistý, jestli je tak dobrý. Šejk Hamdan hodně věří „domácí“ dvojici, African Story (9:1) a Prince Bishop (15:1). V hlavní předzkoušce došli první – druhý, a i když tady narazí na těžší soupeře, znalost místních reálií se jim může hodit. Prvně jmenovaný to tady vloni vyhrál, bylo to sice na tom starém povrchu, ale mezi nejlepší by měl mířit i teď.

Zmínit musím i japonskou dvojici Epiphaneia (7:1) a Hokko Tarumae (11:1). Proti vítězi Japan Cupu (Epiphaneia) tady ale hraje hodně, od povrchu po distanci. Druhý v řadě je sice vítězem „dirt“ verze Japan Cupu, v jeho sedle bude ale pro mě neznámý žokej a celkově nemám o japonských pilotech velké mínění. Nicméně původní kurz na něj byl @ 13 a je vidět, že jistou podporu má. Já ho tady řadím mezi koně pro překvapení.

Když to tedy shrnu, u amíků je otazník, jak se popasují s místním povrchem, jeden by se ale „na bednu“ dostat měl. Z Japonců věřím více tomu s vyšším kurzem, pokud žokej nespáchá nějaké „harakiri“ (vyloučit se to ale nedá). Zbytek pole by si to měl rozdat o čtvrté a další peníze, domácí obhájce trofeje African Story mi tedy vychází celkem logicky jako adept na umístění. Kurz by byl fair, kvůli tomu, že už tady na novém povrchu absolvoval dva dostihy, má tedy oproti hlavním soupeřům jistou výhodu a reálně bych to viděl spíš blíž k hranici @ 2:1. Hodně štěstí!