Severske fotbalove tymy

Autor: smazany datum publikace: 4.6.2013 10:05

Představeni top celku Norska, Å vedska, Finska a Islandu



Jak jste mozna jiz zaregistrovali, tak jsem zprovoznil facobookove stranky, kde informuji o fotbale na severu Evropy - 

https://www.facebook.com/pages/Seversk%C3%BD-fotbal-CZSK/176836312476853

Nasledne informace pote vyuzivam i pro tipy na zdejsi web a rad bych zde nyni prezentoval take představeni ctyř nejvyznamnějsich klubu pravě z Norska, Å vedska, Finska a Islandu.



PŘEDSTAVUJEME: BK Rosenborg Trondheim

19.května 1917 se dvanactka sedmnactiletych kluku, vsichni z městske casti Rosenborg, rozhodla zalozit novy fotbalovy klub. Vybrala nazev Sportsklubben Odd a prvnim předsedou se stal Gunnar Gravem. Postupem casu se tym dostal az k dnesnimu nazvu Rosenborg Ballklub. Tento norsky fotbalovy klub z Trondheimu je s 22 ligovymi tituly a 9 triumfy v norskem poharu nejuspěsnějsim klubem v zemi. K nepřekonani byl zejmena v obdobi 1992 - 2004, kdy třinactkrat po sobě vyhral nejvyssi domaci soutěz. Nasledujici rok 2005 byl pro klub velmi neuspěsny a v konecne tabulce se propadl az na 6. misto. V roce 2006 se vsak opět vratil na stupeň nejvyssi. Po dalsich dvou neuspěsnych sezonach se v roce 2009 vratil mistrovsky titul do Trondheimu, jez dokazali hraci obhajit i v roce 2010. Od te doby tym na titul ceka a letos by pod vedenim kouce Kotenga konecně zas Tippeligaen ovladl. Rosenborg ziskal renome na evropske renome v sezoně 1996/97, kdy cely kontinent sokoval vyhrou 2:1 na San Siru nad domacim AC Milan a pravě na jeho ukor si spolecně s Portem zajistil postup ze zakladni skupiny. Od te doby jiz pravidelně pusobi v evropskych fotbalovych poharech.

ÄŒesky fanousek si jistě vzpomene i na souboj s plzeňskou Viktorii v ramci 3. předkola Ligy mistru v sezoně 2011/2012. Plzeňsti byli uspěsnějsi, v prvnim duelu vyhrali v Trondheimu 1:0, odvetu pak zvladli v poměru 3:2 a postoupili dale do play-off a Rosenborg si tak na dalsi uspěch podobny tomu z roku 1996 musi pockat. Tym hraje sve domaci zapasy na stadionu Lerkendal, ktery je zvany podle mista, kde se nachazi. Stadion prosel v roce 2002 celkovou rekonstrukci, zmizela atleticka draha a vznikly tři zbrusu nove tribuny. Kapacita stadionu je 21 850 divaku, rekord vsak nese jestě stary stadion s kapacitou teměř 30 000 fanousku. Na zapas s Lillestromem přislo v roce 1985 28 569 divaku. Vsem rekonstrukcim vsak neni konec. Pruměrna ligova navstěvnost na same hranici kapacity stadionu je hlavnim argumentem pro dalsi upravy stadionu ci stavbu nove areny v jine casti města Trondheim. Norsko spolu se Å vedskem usilovalo i o pořadatelstvi ME 2016, coz by znamenalo expanzi stadionu Lerkendal na kapacitu 40 000 divaku.Å anci nakonec ziskala Francie, ale vzhledem ke vzrustu severskeho fotbalu se da kandidatura ocekavat i v nasledujicich letech.

Nyni něco k aktualnimu kadru, ktery zatim marně v domaci lize nahani vedouci Stroemsgodset. Pusobi zde i cesky zaloznik Bořek Dockal. Jak uz jsme informovali, tak letos neni dulezitym clenem zakladni sestavy, jako tomu bylo minuly rok a tak je na spadnuti jeho odchod. Zakladni sestavu jinak tvoři předevsim legionaři, kterych je v kadru hned deset. Před letosni sezonou vedeni přivedlo dva kvalitni danske fotbalisty Nicki Bille Nielsena a Tobias Mikkelsena. Prvně jmenovany hral v Německu a druhy ve Å panělsku, coz pouze potvrzuje jejich kvalitu, ktera se ukazuje i na travniku. Jejich ukolem bylo před sezonou nahradit tandem zkusenych utocniku Radeho Pricy, ktery hral napřiklad v Bundeslize a vyzkousel si i Premier League spolecně se Steffenem Iversenem, jenz si jmenu udělal v Tottenhamu. Oběma danskym hracum se to zatim daři a Mikkelsen je podle hodnoceni fanousku zatim vubec nejlepsim fotbalistou jejich tymu. Kapitan Tore Reginiussen je spolecně s utocnikem Tarikem Elyounoussim jedinym norsky reprezentantem v tymu a oba tak patři podle ocekavani i k dulezitym hracum BK. Jak dopadne letosni sezona se teprve uvidi, ale tento historicky nejlepsi tym v Norsku musi mit vzdy jen ty nejvyssi cile.




PŘEDSTAVUJEME: HJK Helsinky

Klub byl zalozen jako Helsingin Jalkapalloklubi v roce 1907 Fredrikem Wathenem. Aktualně je divakum znamy pod nazvem HJK Helsinky a ve Finsku patři vubec k nejuspěsnějsim v historii zdejsi ligy. Mistrovsky pohar totiz ziskal hned 25 krat a k tomu vyhral take deset poharu a ctyři pohary ligove. Navic tento celek z hlavniho města slouzi domacim fotbalistum jako posledni zaměstnavatel před odchodem do prestiznějsich evropskych fotbalovych lig. HJK hral jako jediny finsky klub i skupinovou fazi Ligy mistru. Bylo to v sezoně 1998-1999 a tymu ziskanych pět bodu na postup ze skupiny nestacilo. Přesto dokazal doma porazit tym jako Benfika Lisabon, kdyz se na vyhře 2:0 střelecky podilel Lehkosuo a Kottila. Definitivu nepostupu pote tymu dala domaci porazka 1:3 s PSV Eindhoven, kdyz hattrickem zajistil svemu tymu tři body kanonyr Ruud van Nistelrooy. Dalsi sanci o postup do nejslavnějsi fotbalove soutěze bude mit HJK v letosnich předkolech, kdy jako finsky sampion bude opět nasazen do toho druheho.

Mladsi fanousci si ale spise pamatuji vystoupeni tymu z minule sezony, kdy finsky sampion ve druhem předkole Ligy mistru doma deklasoval Bangor z Walesu 10:0 a vytvořil rekord teto soutěze. Aktualně se domaci zapasy HJK hraji na stadioně Sonera, coz je stanek hned vedle olympijskeho stadionu v Helsinkach. Před letosni sezonou přisel na lavicku svedsky kouc Bostrom a jeho ukolem neni nic jineho, nez ziskat paty titul v řadě. K tomu ma k dispozici nadpruměrne finske fotbalisty, z nichz nejznamějsim je asi utocnik Mikael Forssell, ktery si jmeno udělal v Chelsea nebo Birminghamu. V kadru se dřive objevovalo i vice legionařu a to předevsim z Brazilie, jenze letos se prezident Olli-Pekka Lyytikaeinen rozhodl pouze pro jedineho a tim je Demba Savage z Gambie a pokracuje tak v budovani tymu, ktery by chtěl davat sanci předevsim domacim fotbalistum. Navazuje tak na praci z minuleho rocniku, kdy k tomuto trendu pomaha i „B“ tym slozeny z nadějnych finskych mladiku – Klubi04, jenz hraje třeti ligu Kakkonen.

Vse je nejspise reakce na dva roky stare problemy s ovlivňovanim zapasu, kdy finska policie v ramci vysetřovani korupce obvinila zaloznika Dominika Yobeho pravě z HJK Helsinky. Kromě reprezentanta Zambie bylo kvuli podezřeni z ovlivňovani vysledku zadrzeno sest fotbalistu stejne narodnosti z celku Rovaniemi a vsichni za prokazani ovlivňovani zapasu dostali přisne tresty. Poskozeni jmena klubu se samozřejmě prezidentovi přilis nelibilo a angazovani zahranicnich hracu si promysli lepe. Nyni ale opět k lepsim zpravam a to znamych fotbalistum, kteři hrali v dresu Helsinek. Kromě jiz zmiňovaneho Forssella totiz HJK "vypustilo" do Evropy i několik jinych znamych a zajimavych fotbalistu. Rozhodně se nesmi zapomenout asi nejlepsi finskeho fotbalistu historie Jariho Litmanena, ktery si sve fanousky ziskal v Ajaxu, Barceloně i Liverpoolu. Po sezoně 2011 pak zamiřil z HJK do Schalke utocnik Teemu Pukki, kdyz celek z Bundesligy zaujal ve dvojzapase Evropske ligy. Jinak větsina fotbalistu z Finska miři do vyspělejsich sousednich lig v Norsku a Å vedsku, coz je vzhledem k jejich dalsimu rozvoji rozumne. Pro finsky fotbal a HJK Helsinky by bylo jedině dobře, kdyby do světa vypustil dalsiho Forssella nebo Litmanena.




PŘEDSTAVUJEME: AIK Stockholm

AIK Stockholm je nejpopularnějsi svedsky fotbalovy klub. Nazev AIK znamena Allmaenna Idrottsklubben. Klub sidli v hlavnim městě Å vedskeho kralovstvi a sve domaci zapasy hraje na stadionu Friends, ktery je zaroveň novym svedskym narodnim stadionem. O tomto fotbalovem chram s 50000 kapacitou jste se zde jiz něco dozvěděli.Klubovymi barvami jsou cerna a zluta. Sportovni jednota AIK byla zalozena roku 1891, fotbalovy odbor vznikl roku 1896. V historicke tabulce svedske fotbalove ligy je AIK s pouze pěti tituly az na sedmem mistě a mozna se tedy vyskytuje otazka, proc je ve Å vedsku nejpopularnějsi. Jednim z duvodu je, ze sidli v hlavnim městě a pak take proto, ze jako jediny tym aktualni tabulky Allsvenskan ji hraje od prvniho rocniku v roce 1924. Předtim se ve Å vedsku hral pouze sampionat a to od roku 1895, ktery AIK ovladlo celkem sestkrat. Nyni uz ale k době nam blizsi a to největsimu uspěchu tymu na mezinarodni sceně. Za ten se da zřejmě povazovat ucast ve ctvrtfinale Poharu vitězu poharu v sezoně 1996/97. 

Tam tym zastavila az Barcelona s v te době hvězdnym Ronaldem, ktery dal dvě branky a podilel se na celkovem skore dvojzapasu 4:2. Za AIK obě branky zaznamenal střelec z Toga Pascal "Pagge" Simpson. Pravě ve vyhledavani africkych fotbalistu pro Evropu v poslednich letech AIK poměrně vynika. V letosnim rocniku jich ma v tymu hned pět a jejich angazovani se rozhodně jevi jako spravna volba. I kdyz maximalni spokojenost v tymu take vladnout nemuze, protoze posledni tři rocniky tento celek z hlavniho město triumf v Allsvenskan neziskal, přesto ze se pravidelně pohybuje u vrcholu tabulky. Vubec nejhorsi sezona ale přisla v roce 2004, kdy AIK dokonce sestoupil z nejvyssi soutěze a vse zachranil jen okamzity navrat nasledujici rok. Mensi stopu v tomto nejslavnějsim tymu ze Å vedska zanechal take cesky kouc Dusan Uhrin starsi, ktery na lavicce seděl pouze pul rok v sezoně 2002. Ovsem prvnim cechem na trenerskem postu zde nebyl, jelikoz tym v letech 1940-44 vedl Vaclav Simon. To co AIK v poslednich sezonach zdobilo, tedy domaci zapasy a z nich pravidelny zisk bodu, zatim letos vazne. 

Nejspise za to muze i přesun do nove Friends areny, kdyz tym po 65 letech opustil Rasunda stadion. Frineds arena zatim celky Andrease Alma přinesla z pěti zapasu pouze jedinou vyhru a i proto Stockholm nabral hned od jedenacteho kola ztratu deset bodu na vedouci Helsingborg. Na ligovy titul to nejspise podle aktualně vyvoje ligy letos stacit nebude, protoze na spicce jsou nyni tymy, ktere maji vyrovnanějsi kadry a předevsim vice sehrane. Rotace hracu v AIK je totiz v poslednich letech znacna a mozna i to ma vliv na aktualni mistrovsky pust. Na boje o pohary by to ale byt mohlo a zde se dařilo i minulou sezonu, kdyz tym postoupil do zakladni skupiny Evropske ligy a i kdyz skoncil v tabulce posledni tak dokazal o ctyři body obrat věhlasnějsi PSV Eindhoven. Věřim, ze tym se herně zvedne a o Evropu zabojuje. Přeci jen tragicka zprava ze zacatku května, kdy byl nalezen mrtvy chorvatsky brankař tymu Ivan Turina, musela s hraci zatřast. Dvaatřicetilety hrac byl nalezen ve svem bytě, za přicinu umrti je oznacovano srdecni selhani.  Do AIK přisel v roce 2010 z Dinama Zahřeb a za svedsky klub odehral 89 zapasu.




PŘEDSTAVUJEME: HF Hafnarfjodur

Tento klub zalozeny v roce 1928, nese cely nazev "Fimleikafelag Hafnarfjardar". Jedna se o aktualniho ligoveho mistra a velkeho adepta i na letosni obhajobu titulu. Celkem jich jiz „Hafani“ nasbirali sest a zajimave je ze prvni titul přisel az v roce 2004. Timto titulem zahajili zlaty hattrick (2004,05,06) jejich serii utnul az Valur Reykjavik. Nicmeně opravdu jen na rok, protoze borci FH dokazali vyhrat i v roce 2008 a 2009. Posledni sesty titul z letosniho roku vybojovali s naskokem 13 bodu před Breidablikem. Ackoliv se tak jedna o klub s dlouhou tradici, tak větsi uspěchy ziskava az v poslednich deseti letech. Co se tyce historickeho poctu titulu, tak tady dominuje trio celku KR Reyjkavik (25x) a Akranes (18x) nasledovany Valurem. 

Stadion "Kaplakrikavoellur" , kde Hafnarfjodur hraje sve domaci zapasy pojme 6500 divaku, ale z toho je pouze necela polovina kapacity urcena k sezeni a byl rekonstruovan v roce 1990. I proto patři aktualně k nadpruměru v islandske lize. Tento aktualni sampion země si ziskanym titulem vybojoval pravo stratu ve druhem předkole Ligy mistru a je to jeden z tymu, na ktere muze narazit Viktoria Plzeň. Posledni pokus o start v teto nejprestiznějsi soutězi „Hafanum“ nevysel, kdyz je bělorusky Bate Borisov ve dvojzapase vyprovodil jednoznacnym vysledkem 6:1 a bilance v předkolech LM je tak velice nepřizniva, kdyz tym ze 14 zapasu vyhral pouze dvakrat.

Zajimavosti je, ze FH je tymem, kde poprve kopal do mice Gylfi Sigurdsson, jenz aktualně obleka dres Tottenhamu, ale nikdy si v tomto tymu ligu nezahral, protoze uz v sestnacti letech zamiřil do anglickeho Readingu. Aktualni tym kouce Heimira Gudjonssona sice zadnou podobnou naději aktualně nema, ale i přesto se letos ocekava utok na obhajobu titulu nebo minimalně postup do poharove Evropy. Pro fanousky islandskeho fotbalu se navic jiz v přistim kole nabizi zajimavy souboj o celo tabulky, kdyz v přimem souboji vyzve HF na svem stadionu KR Reykjavik a souboj dvou nejlepsich tymu by měl nabidnout kvalitni podivanou a byt reklamou Pepsidelid, ktera tradicně byva bohata na vstřelene branky.