Copa Do Nordeste

Autor: radim- již zde nepůsobí datum publikace: 24.1.2014 20:31

Autor Vilo

Obrázek

A máme tady další sledované brazilské mistrovství ve fotbale během zimní pauzy alias Copa do Nordeste,která zahrnuje kluby severovýchodního regionu s vyjímkou států Maranhao a Piauí,zbývají tedy regiony Bahia,Ceará,Rio Grande,Paraiba,Pernambucano,Alagoas a Sergipe. Zvláštní na tomto turnaje,že každoročně se složení kluby mění prakticky o polovinu klubů,hraje se teprve od roku 1994 a za druhé ,některé kluby hrají současně dvě soutěže najednou,třeba soutěže Baiano,Pernambucano nebo Cearense a podobně. Proto se některé kluby nepřihlašují a preferují jen jednu soutěž,některé naopak chtějí hrát dvě,aby co nejvíce protočili hráče,které budou chtít využít pro Seria A – D. Takže systém letos zůstává stejný,tedy 4 skupiny po 4 klubech a první dva postupují do finální fáze. Nikdo nesestupuje. Losování tohoto poháru vypadalo jakoby se losovala liga mistrů,příjem se očekává až 6 mil dolarů,což se vyrovnává k Paulistě nebo Carioce,zápasy se budou vysílat po kanálech po celé Brazílii. Jedinou novinkou. Za to pořádně motivující hlavně pro silnější mužstva,je to,že vítěz jde přímo do populárního Copa Sudamericana. To loni nebylo. Pořadatelé tak chtějí využít divokou kartu,kterou Brazílie pro Copu získala a zvýšit prestiž tohoto poháru. Rozlosování skupin máte na obrázku:

Obrázek

Překvapivé třeba je,že letos se nepřihlásil třeba vítěz Campinense nebo poražený finalista ASA,překvapivě na poslední chvíli odstoupila i Fortaleza(loňský semifinalista). Mezi nejsledovanější duely bude asi skupina D,kde je Nautico a Recife,dva nenáviděné kluby mezi sebou ,jde vlastně o el clássico Pernambucano, nebo ve skupině B Santa Cruz proti Bahia,tady bude policajtů taky jako na přehlídce. Nechci tady tentokrát rozebírat jednotlivé kluby tak, jak jsem to udělal v Paulistě a Carioce,ale spíše nastínit náhled do jednotlivých skupin celkově. 

Takže skupina A nám představí nováčka Sergipe,které se přihlásilo jen z důvodu přípravy na další ročník čtvrté nejvyšší soutěže Seria D. Letos se klub dostal do osmifinále a příští sezonu by rádo výše. Zatím ani neposilovali,vše při starém,takže se zde bude spíše rozkoukávat,stejně tak asi i Confianca a dále by měla jako loni jít Vitoria,která by měla být jeden z nejvíce ofenzivních týmů spolu s Recife v celé soutěži. Postup se také čeká od Américy RN.

Ve skupině B by primariát měla hrát Bahia,která usiluje do začátku o příchod Rafinhy z Flamenga a útočníka Salgueiro z paraguayské Olimpie,a je už k tomu blízko. Flamengo o přestupu nechce ani slyšet,ale na hostování do startu Seria A snad ano. CSA čekají také zlepšení formy,loni v Seria D byli vyřazeni v první fázi stejně jako v brazilském poháru,tak by chtěli konečně lepší umístění. Ale ve skupině máme i Santa Cruz,který je favorit na postup a udrželi idol fans ,klíčového obránce Flávio,s kterým se dohodli na penězích. Navíc hrají Seria C a měli by postoupit.Vitoria de Conquista by měli hrát v debutu jen druhé housle bez ambicí.

Skupina C má jasného favorita a tím je Ceará. Na klub,který letos hrál o postup do první ligy by asi nikdo mít neměl,snad možná ambiciozní nováček Treze může překvapit,ale i CRB může zaujmout,nebot posílili právě o bývalého hráče Ceará a ABC – Geovaniho. Od nováčka Potiguar se toho moc nečeká,navíc budou hrát dvě soutěže najednou,obecně je tato skupina hodnocena jako nejlehčí. Treze a CRB si to dají asi o druhé postupové místo.

A máme zde skupinu D, která je právem označována za skupinu smrti, a to nejen z bezpečnostního hlediska. Nautico,ač zažilo strašlivý rok a pád do druhé ligy,hlavu do klína nesložili. Vyměnili vedení včetně prezidenta,kterého při hlasování vypískali a zvolili nového Vasconcelose. Ten slíbil nového kouče a stalo se,úspěšného Liscu z Juventude ze Seria D,přivedl Bileu z ABC,ale přijde o útočníka Rogerio,který potáhne do Emirátů. Top posily berou i lvi z Recife – Ferrona z Ponte Prety a Ewertona z Criciúmy. Tyhle dva kluby by měli být jasnými postupujícími,ale může se zde zamíchat i nováček Botafogo PB,který posiluje jako blázen,hlavně v obranné fázi,posledním je třicátník Amaral,který prošel kluby jak Seria A,tak i B,byl i v Portugalsku za Maritimo a Gil Vicente nebo na Kypru za Limassol. Své poslední slovo ještě určitě ani neřeklo Guarany de Sobral,který má dobrého nového kouče Vládu Araujo,jako hráč přošel kluby Seria A jako Cruzeiro a dělal asistenta spoustu dobrým koučům Brazílie,ale pravda je,že kádr je hodně úzký.

Obrázek