YB Bern - Thun | Ostatní Autor: GGBridge

2.2.2014 00:49
Fotbal
Ostatní
2014-02-02 16:00:00
1.92
3
over 2.5
PINNACLE
Ostatní
Jarní část začíná a hned nám přináší derby kantonu Bern. Domácí tým je po podzimu na 3. místě s pouze 2-bodovou ztrátou na vedoucí Basilej. Budou se samozřejmě pokoušet dosáhnout co nejvýš, ale osobně si myslím, že nemají kádr na to, aby bojovali o titul, spíše to vidím na boj o příčky pro evropské poháry. Švýcarská liga je hodně vyrovnaná, dnešní výhrou o sobě dal vědět i FC Zurich, se kterým se bude muset na jaro počítat, že bude na top5 dotírat. Bern sehrál řadu přípravných zápasů, vesměs gólových. Pro tento zápas mám však velké obavy z defenzivy Bernu, protože ta je díky několika faktorům dost oslabena. Začnu od golmana, kde je jednička Wölfli zraněný (17 apps). Jako náhradníky má Bern dva 19leté kluky. Důvěru dostane asi Mvogo, který má ale v první lize odchytány necelé dva zápasy. Obrana Bernu je v troskách. Stoper Veskovač (15 apps) přestoupil do Toulouse, druhý stoper von Bergen (18 apps) má karetní trest. Kvůli zranění je nejistý kapitán Spycher (17 apps), který je naučený na defenzivní štít, ale podzim dohrával na levém beku. Levý bek Bürki (3 apps) je zraněný. Bern získal na stopera dobrého hráče z Grasshoppers Vilotiče, ten ale do tohoto zápasu ještě nestihne naskočit. Z Norska se vrátil na pravého beka Honza Lecjaks, který jednak závěrem sezony nenastupoval a poslední ostrý zápas hrál někdy v listopadu. Na stoperu má Bern alternativu v Rochatovi, který se ale na podzim příliš na hřiště nedostal. Dá se tedy čekat, že se na hřiště podívají dva mladí kluci, na štíta Bertone a na kraj obrany Hadergionaj, v lize odehráno pramálo. Co se týče útoku, tak otazník visí nad Gerndtem (17 apps 4g) a Afumem (4 apps 4g), kde asi nebude hrát Afum, ale Gerndt by hrát měl. Jinak velmi dobře se uvedl na podzim mladý Japonec Kubo, z Thunu si stáhl Bern nejlepšího střelce Martineze, čili o ofenzivu strach nemám.

Thun se umístil prozatím na 7. místě, ale 24 bodů je slušný počin. Tabulkově jsou sice ve druhé polovině, ale na jejich podmínky se prezentují docela sympaticky. Přípravu měli řekl bych průměrnou, poslední zápas sehráli tatkéž s 3-ligovým týmem Breitenrainem a vyhráli 2:1. Ztratili nejlepšího střelce podzimu, který se vrátil z hostování zpět do Bernu. Žádné velké přesuny se tam neodehrály, ale přeci jen získali do ofenzívy dobrou posilu v ofenzivním záložníkovi Nikčim, který se po přestupu z Zurichu do Hannoveru v Německu nechytil. Na poměry švýcarské ligy je to však dobrý hráč a měl by Thunu prospět. V Bernu už hrát bude, v přáteláku odehrál poločas a nevedl si špatně. Thun má potíže na defenzivním štítu, kde je po operaci kapitán Hediger (17 apps) a vykartovaný je alternativní Sanogo (14 apps). Drobné problémy má útočník Marco Schneuwly, který toho ale zase tolik neodehrál. Thun bude spoléhat spíše na finského útočníka Sadika, kterého by měla podporovat 5-členná záloha.

Přestože jde o první zápas po zimní pauze, tak díky faktoru derby bude mít utkání náboj a mělo by se hrát do poslední minuty. Bern a jeho defenziva bude mít perné chvilky, hosté bez dvou key mužů defenzívy si taky užijí své. Oba dva týmy mají dopředu šikovné hráče, útočná činnost by měla být u obou na rozdíl od obrany z podzimu sehraná. Na podzim skončil zápas v Bernu 3:2, v Thunu 1:0, nicméně tam mnoho branek obecně nepadá, dost možná kvůli umělému trávníku, se kterým se musí vždy hostující tým srovnat. Kurzy mě mile překvapily a stoupající tendence taktéž, čekal bych něco kolem 1,70.

Výsledek: 2:1