F1 - VC Bahrajnu-Q | Ostatní Autor: acspCZ

5.4.2014 00:05
Ostatní
Ostatní
2014-04-05 14:00:00
8
2
TOP 3
Bwin - nepoužívat
Ostatní
F1 - GP Bahrain  kvalifikace - 5.4. 17:00

F.Massa - TOP 3 @8.00 bwin 2/5 + vitez @81.00 bet365 1/5

Dnesni dva uvodni treninky trosicku napovedely o rozlozeni sil. Prakticky se od minuleho zavodu nic velkeho nezmenilo. Na cele se zdaji byt neohrezene Mercedesy, ktere jiz opanovaly uvodni dva zavody v Australii a Malajsii a zde v Bahrajnu maji(mozna) az vterinovy naskok na kolo na zbytek zavodniho pole. Za Mercedesy to pote vypada na vyrovnanou bitvu mezi Red Bullem, Ferrari, Mercedesem a McLarenem.

Trat v Bahrajnu ma vetsina tymu velmi dobre najetou, jelikoz se zde konaly dva predsezonni testy, tymy tak mely moznost poznat nastrahy trate, nasbirat spoustu dat a predpripravit si nastaveni pro ostre zavody. 

Pred zitrejsi kvalifikaci se jeste od 14h jede posledni, treti trenink, ktery mozna jeste vice napovi, jak si dane tymy povedou v kvalifikaci. Ovsem po tretim treninku uz nebude nabidka sazkovek tak siroka, jako je nyni, pripadne mohou opadnout i kurzy. Hrat viteze kvalifikace nejvetsiho favorita L.Hamiltona za @1.35 je absolutne bezhodnotne. Zajimavejsi uz je tip na jeho stajoveho kolegu N.Rosberga za @3.25, ale vzhledem k tomu, ze maji oba stejnou techniku a Hamilton se zda byt o 2-3 desetinky rychlejsi, nepredpokladam, ze Rosberg zvitezi. Mnohem vice me zaujaly kurzy na umisteni v TOP 3. 

Mym tajnym favoritem na treti, mozna i vyssi, misto jsou Williamsy. Dvojice F.Massa a V.Bottas od uvody sezony prokazuje, ze maji k dispozici velmi dobrou techniku. Jejich slabinou jsou pouze rychle zatacky. Tech je ovsem v Bahrajnu pramalo, konkretne jedna. O tom, ze jim trat v Bahrajnu sedi, presvedcovaly uz v zimnich testech, kdy byly na tomto okruhu nejrychlejsim tymem v celem startovnim poli. Felipe Massa dokonce porazil i Lewisa Hamiltona z Mercedesu. Cas Massy z testu byl 1:33,258.. Hamilton 1:33,278.. prakticky tedy totozna kola, nicmene to dokazuje, ze Williamsy jsou na teto trati rychle. Ted budu trosicku teoretizovat...

Bedlive jsem sledoval dnesni dva treninky, v prvnich z nich Williams nasadil misto Bottase testovaciho jezdce F.Nasra. Massa v prvni treninku celou uvodniho hodinu nezajel jediny mereny okruh (jako jediny z celeho pole). V klidu si chodil po paddocku uplne bez zajmu o treninkove jizdy. Nakonec odjel pouhych 11 kol. Druhy trenink se nesl v podobnem duchu. Tentokrat jiz tedy nastoupil V.Bottas, ale opet Williamsy nikam nespechaly. Massa 13 a Bottas 9 kol. Suverene nejmene z celeho startovniho pole. Zajimave byly i postrehy komentatoru TV Skysports, kteri spekulovali, zda ma Williams technicke potize... Ke konci treninku Massa, stejne jako ostatni jezdci, vyjel k rychlemu kolu na mekke sade pneu. Zajel cas 1:35,442, ktery ho vynesl na 5.pricku. Jeste dodam, ze to kolo nebylo uplne ciste, jednou se mu dokonce zablokovala kola. No kazdopadne kdyz se podivam na ten cas a srovnam ho s casem z predsezonnich testu, tak je videt, ze Williamsy maji obrovske rezervy. Jeste kdyz k tomu prictu fakt, ze diky neustalymu technickemu vyvoji jsou nyni vozy F1 mozna az o vterinu rychlejsi, nez byly v zimnich testech. Schvalne jsem si projizdel casy z bahrajnskych testu i u ostatnich tymu a srovnaval je s casy z druheho treninku. V podstate jen Williams a Mercedes vice zaostal za casy z predsezonnich testu. Byl jsem velmi zvedav, jak se k dnesnim treninku vyjadri i sami jezdci a vedeni staje. Vsichni tvrdili, ze dnes probehl den presne podle planu, bez zadneho technickeho problemu. Na otazku, proc jezdili tak malo, se vesmes shodli na odpovedi, ze na teto trati maji mnoho natestovano ze zimy a nepotrebuji vice dat. Ze i za tech par kol odjetych v treninku poznali, ze se vuz chova vicemene stejne, jako v zime, a ze vedi, s jakym nastavenim maji vyrukovat do kvalifikace a do zavodu. 

Nevim, jestli je to jen ma domnenka, ale mam pocit, ze Williams se dnes snazil maskovat svou skutecnou rychlost. Uz jen to, ze do prvniho treninku nasadili testovaciho jezdce (zadny jiny top tym tohle nedela) neco naznacuje. Stejne tak fakt, ze ostatni tymy se oproti predsezonnim testum dokazaly zlepsit ci alespon zajet podobny cas, dokazuje, ze Williamsy nemohly jet naplno.

Jak je to doopravdy, ukaze az kvalifikace, ale na zaklade zminenych faktu mi to neda a musim zkusit umisteni F.Massy do 3.mista. V takovem kurzu urcite. Je zkusenejsi a zda se byt na teto trati i rychlejsi nez kolega V.Bottas. Pridam k tomu i trochu sci-fi sazku, a to, ze F.Massa celou kvalifikaci vyhraje v kurzu @81.00 bet365