Aves - Oriental | Ostatní Autor: felpod

21.2.2016 13:19
Fotbal
Ostatní
2016-02-21 16:00:00
2.8
2
1 v EH-1
Bwin - nepoužívat
Ostatní
Desportivo das Aves – Clube Oriental de Lisboa
Portugalsko, Segunda Liga, 31.kolo, 21.2.2016 v 16.00 CET



   Domácí Desportivo Aves se pomalu ale jistě sunou tabulkou nahoru. Aktuálně jsou na 6.místě s bilancí 14-6-10 a se skóre 34:24. V domácích zápasech to mají 7-3-4 a 16:11. Aves jsou v přímém boji o postup (chybí 6 bodů), čemuž by ještě před pár měsíci nikdo nevěřil. Začátek sezóny totiž měli příšerný. Pak ale byl odvolán 43ti letý trenér, bývalý vynikající hráč s fantastickými účesy Abel Xavier a přišel zkušený Ulisses Morais. Ten se sice chvilku rozkoukával, ale momentálně Aves pod jeho vedením „jede“. Za posledních 10 soutěžních zápasů je jejich bilance 7-2-1 se skóre 16:6. Ty dvě remízy, to bylo 1:1 v lize na hřišti Mafry a doma s prvoligovým Nacionalem v rámci Portugalského poháru 2:2. Pak přišlo 6 ligových výher v řadě za sebou a toto vše bylo utnuto v minulém kole, když Aves prohráli na hřišti Benfiky B 2:1. Ale důležité je, JAK prohráli. Hned na začátku šli do vedení, ale hned po rozehrání domácí Benfica B vyrovnala. Pak už to byl téměř nepřetržitý tlak ze strany Aves, ale Miguel Santos v bráně domácích měl svůj životní zápas. Asi 10 minut před koncem měl po standartce skvělou šanci kapverdský defenzivní záložník Ericson Duarte, ale byl stržen k zemi. Měla to být jednoznačná penalta, ale rozhodčí Luis Godinho nejenže nepískl penaltu, ale naopak dal Duartemu žlutou za filmování. No a protože už Duarte z předchozího průběhu zápasu jednu žlutou měl, byla z toho červená. Aves v tu dobu měli už vystřídány tři hráče, takže v defenzivní části vznikla veliká díra a v poslední minutě zápasu toho bohužel Benfica B využila a dali na konečných 2:1. Pro Aves hodně bolestivá ztráta bodů, protože skutečně byli lepší a to co předvedl rozhodčí, to byl klasický zářez. Dnes tedy o to větší motivace bodového zisku. Kromě Ericsona Duarteho (24/1), který má stopku za tu červenou, dnes bude chybět ještě  27ti letý pravý bek Chico Gomes (5/0) – jinak jsou všichni fit. Tedy i největší hvězda domácích, 40ti letý gólman Quim (30/0, a inkasovaných jen 24 branek). Tento bývalý reprezentační gólman byl na třech Mistrovstvích světa, má za sebou celkem 14 sezón ve Sportingu Braga a 6 sezón v lisabonské Benfice. Ještě stále si drží dobrou úroveň a obecně je brán i ve svém věku jako nejlepší gólman ve 2.lize. 



   Oriental má opačné starosti než Aves. Ve 24členné tabulce jsou na předposledním, tedy na 23.místě a bojují tedy o záchranu. Jejich bilance je 7-7-16 se skóre 35:47. Na hřištích soupeřů to mají 2-5-8 se skóre 14:20. Jejich aktuální forma není nic moc, protože už 5 zápasů nevyhráli. Naopak třikrát prohráli a třikrát také nevstřelili ani gól. Proti Sportingu B v předminulém kole to byla vyloženě ostuda, protože Sporting B byl od 33té minuty bez vyloučeného Dramého. To bylo za stavu 0:0. Oriental dohrál zápas se všemi hráči, ale přesto v deseti hrajícímu Sportingu B nedali ani gól, naopak sami dostali hned tři a prohráli 3:0... Oriental se tedy rozhodl odvolat trenéra a tak na hodinu letěl João Barbosa. Současným trenérem tak je 49ti letý Litos. Tento bývalý skvělý záložník Sportingu Lisabon nemá jako trenér za sebou moc úspěchů. V podstatě se motal jen kolem průměrných druholigových týmů v Portugalsku a poslední 4 sezóny byl na lavičce mosambického klubu Liga Desp. Maputo, se kterým vyhrál titul a účastnil se africké Ligy Mistrů. Do lisabonského Orientalu ale přišel a představen hráčům byl teprve v pátek, takže jistě neměl čas cokoliv změnit a možná ještě nezná jménem ani všechny hráče, hehe. Pro dnešek se nemusí zabývat jmény pěti hráčů, kteří mu budou chybět. Jsou to 28ti letý útočník Thiago Freitas (2/0), 27ti letý pravý bek Cajú (2/1), 32ti letý defenzivní záložník Júlio César (14/2), 23ti letý hroťák Fernando dos Santos (24/8) a 23ti letý defenzivní záložník Sérgio Duarte (13/0). První 4 jmenovaní jsou brazilci, Duarte je Portugalec. Freitas a Cajú jsou nové zimní posily, takže v každém případě jsou dnes oslabením, stejně jako dos Santos a Júlio César, kteří hrávají poslední dobou v podstatě pravidelně. 

Takže domácí tým, bojující o postup, navíc namotivovaný po „bodové krádeži“ z posledního kola, ale s vynikající aktuální formou. S jednou značnou, nicméně nahraditelnou absencí. Proti nim hosté, bojující o záchranu – ale spíše jen „bojující“. Aktuální forma mizerná, na lavičce zbrusu nový trenér, který zatím neměl na nic čas a k tomu nějaké ty absence... V loňské sezóně Aves vyhráli doma nad Orientalem 1:0. V této sezóně na podzim se oba utkali na hřišti Orientalu v 8.kole dne 20.září 2015 (sestřih z toho zápasu je zde : https://youtu.be/vvOQI_mevOE ) a Aves vyhrál easy 0:2. I dnes předpokládám výhru Avesu a vzhledem ke všemu výše popsanému i o víc, než o jeden gól...

Takže

výhra domácích v EH-1 s důvěrou 3/10 (zde na TMB 2/5), v kursu @2,80 vsazeno u bwin

Všem GL!