Iwnianka - vítěz | Praha 5. dostih Autor: whaler

14.5.2017 10:38
Ostatní
Praha 5. dostih
2017-05-14 14:55:00
15
1
Iwnianka - vítěz
FORTUNA CZ/SK
dostihy Praha

Na startu handicapu III. kategorie na 1800 metrů by mělo být 13 koní, a i tady se dá očekávat napínavá podívaná. Do role favoritů vyslali bookmakeři dvojici Dzinfizz a Singapore Spice (oba 5,5:1). Prvně jmenovaný už v podobném dostihu zvítězil vloni. Při vstupu do sezóny v Lysé byl netradičně aktivní, v dobře obsazené II. kalorii dokončil šestý. Vzhledem k soupeřům na jaké tam narazil se nedá mluvit o nějakém zklamání. Dráha v Chuchli by mu měla sedět lépe, také si ale myslím, že by potřeboval o trochu měkčí půdu. Deště, které se v posledních dnech objevili nad Prahou, se závodišti většinou vyhnuli, takže dnes by měla být dráha spíš rychlejší. To „Spice“ byl před třemi týdny v podobném handicapu současně druhý, když asi 100 metrů před cílem vypadal jako vítěz.

Nakonec se na něj zpět dotáhl dostih vodící Shahnour Aznavour (7:1) a cílem proběhli stejně. Je tedy zajímavé, že tento kůň má vyšší kurz, když jejich váhy se oproti minulé zkoušce nezměnili. Každopádně všichni tři jmenovaní mají tady dobrou šanci a očekávám je vepředu. V kurzech na ně ale hodnotu nevidím.

To platí i o nedávném vítězi, kterým je Trop (8:1). Ten v osmi letech sice už není nejmladší, pořád ale disponuje slušnou třídou. Oproti nedávnému triumfu tady ale ponese víc kilo, konkrétně 61, což je nejvyšší váha v poli.

O ostatních se rozepisovat nebudu, protože by to zabralo hodně času, jistě si tam svého favorita najde každý. Mě padla do oka Iwnianka, která před dvěma lety platila za jednu z nejlepších klisen ročníku. O Derby dni byla čtvrtá v „Ceně Napajedel“, stejné umístění získala i v září ve Varech v Ceně Jockey Clubu. Pak byla ale poněkud překvapivě přesměrována na překážky, kde se jí moc nedařilo. To pro mě není nic divného, když ona není žádná „vazba“. Po několika neúspěšných startech se tedy vrátila na roviny, tam se jí ale zatím na staré formy nedokázalo navázat.

Já bych jí ale ještě úplně neodepisovat, když neměla ten správný dostih. Jako klisna, která běhala nejlépe na tratích okolo dvou kilometrů, se po návratu ukázala nejdál na míli. To byl i případ jejího prvního letošního vystoupení, když finišovala osmá. Doběh byl ale hodně natěsnaný a od pátého místa jí nedělilo mnoho. Také tehdy měla menší kolizi, a co je ještě zajímavější, že o hlavu před ní skončil jistý Singapore Spice.

 

Když si tedy vezmu, že tento kůň je tady favoritem, tak Iwnianka má kurz téměř  trojnásobný a je jasné, kde je hodnota. Navíc stáj trenéra Wroblewského je ve velké formě, včera v Mostě jí od hattricku dělil chloupek. Pro mě by nebylo překvapením, kdyby tady tato klisna na své kolegy navázala. Tipsport má @ 12:1, já bych teda u ní nad 10 určitě nešel. Hodně štěstí!