dostihy Praha - Chuchle | Chuchle 3. dostih Autor: whaler

2.9.2017 09:56
Ostatní
Chuchle 3. dostih
2017-09-02 15:45:00
2.8
2
Venillia - vítěz
TIPSPORT CZ/SK
dostihy Praha - Chuchle

Na startu EJC Middle na 1800 metrů by mělo být dvanáct koní, já si vybral druhou favoritku, protože podle mě by právě ona měla být na vrcholu sázkové nabídky. Prvním favoritem je tady Ventaron (2,5:1, open byl dokonce ještě níž), který běhal hlavně ve Francii. Vloni byl v tomto dostihu druhý a jistě by tu měl mít slušné šance, otázkou je ale to, že letos má na kontě jediný start. Na dráhu se po zranění vrátil v srpnu v Deauville, a i když třetí místo je velmi slušné, je otázkou, zda-li už bude v top formě. Také je třeba dodat to, že tento start byl na písku, takže dnes ho čekají odlišné podmínky.

Vloni byla nad jeho síly Dally Hit (6:1), které sice letos tolik nezáří, určitě se ale nedá podceňovat. Tato distance v Praze je pro ní ideální, navíc včera pršelo skoro celý den a na měkčí dráze umí předvést nejlepší výkony. Právě při jejím loňském triumfu byla totiž dráha dost měkká a nejlepší výkon kariéry předvedla následně v Drážďanech, kde se šlo skoro v „bažině“.

Počítat se musí i s duem trenéra Šavujeva. Aldar (4:1) byl předloni v tomto dostihu po boji druhý a i letos se zdá, že neztratil nic ze své výkonnosti. Těžší to bude mít Aldzarb (10:1), kterému se s jeho start – cíl taktikou daří hlavně na menších drahách.

Oba dva jsou to kvalitní koně, ovšem oba dokázala naposledy Venillia nechat za sebou. Na začátku srpna ve Varech v Dolejšího memoriálu zvítězila bez většího vypětí sil, když její žokej ani nepoužil bičík. Aldar na ní ztratil 5 délek, Aldzarb další 2. Ani jeden z nich by jí tedy porážku vrátit neměl, i když klisna oproti tomuto startu ponese o kilo víc, než tito dva.

V tomto dostihu byl za ní i vítěz Velké jarní ceny, Sir Sun (10:1). To bylo ale jeho první představení proti starším koním a tady od něj čekám lepší výkon. Určitě se dá zvážit sázka na něj do čtvrtého místa, kde je kurz @ 2,75. Co se týče tipů do „dálky“, tak trochu podceňovaný mi tu přijde i další tříletek, Noble Cliffs (16:1). Ten byl ve VJC druhý, a to že se mu v dalších dvou startech nedařilo má svoje důvody. Derby bylo pro něj moc dlouhé a následně ve Francii narazil na příliš silnou konkurenci. Teď se vrací na kratší trať a myslím, že alespoň do pátého místa (@ 2,5:1) by to zvládnout měl.

 

Já ale zůstanu u výjimečné klisny trenérky Růžičkové. Venillia od loňského podzimu v šesti startech pětkrát zvítězila a s několika nynějšími soupeři si už poradila bez vypětí sil. I když Ventaron je kvalitním soupeřem, já bych kurzy na ně viděl obráceně. Hodně štěstí!