U-21 Slovensko-Island | Kvalifikace ME Autor: Purple

5.10.2017 09:17
Fotbal
Kvalifikace ME
2017-10-05 17:20:00
2
3
Domácí a padne +1,5 g
TIPSPORT CZ/SK
Domácí a padne +1,5 g

Dnes věřím v úspěch a také v gólovou potenci slovenských mladíků. Na stadionu v Popradě přivítají v kvalifikaci jedenadvacítek Island a jejich větší fotbalová kvalita se musí projevit. Slovenští kluci, vedeni trenérem Hapalem, mají ze dvou zápasů šest bodů (v Estonsku 2:1, doma se Sev. Irskem 1:0) a před duelem proti favorizovaným Španělům je třeba si vylepšit bilanci. Pokud počítáme s tím, že Španělé jsou hlavní favorit, tak Slovensko má minimální cíl vybojovat druhou, barážovou příčku.

Island by neměl být překážkou. Má za sebou jediný zápas, a to domácí prohru s Albánií 2:3. Což není dobrá vizitka, zvlášť když Albánci nikdy ofenzivně nevynikali… Povědomí o islandském fotbale je nyní trochu nadhodnocené pod dojmem jeho úspěchu na loňském ME. Ale to byl dospělý fotbal, tým stvořený z legionářů a s možností velkého věkového rozpětí. V mládežnickém fotbale je to něco úplně jiného. V zemi žije 300 tisíc lidí a je tam 22 tisíc registrovaných fotbalistů (toto číslo zahrnuje i fotbalistky). Což sice je docela zajímavý poměr, ovšem stále to znamená, že pro jednu kategorii je velice omezený výběr. Hráči jedenadvacítky pocházejí většinou z islandské ligy, sem tam se někdo snaží prosadit v Norsku, Švédsku, tři hráči kopou druhou holandskou ligu za mládežnické týmy velkých klubů.

Mladí slovenští reprezentanti mají více zkušeností, slovenská liga je určitě lepší než islandská, jsou zde navíc solidní legionáři (třeba stoper Vavro hraje v základu za FC Kodaň, Lesniak kope v základu Aalborgu, ze Slavie známe Hromadu…). Neměli by dnes zaváhat a k vítězství přidat aspoň dvě branky.