dostihy Navan | Navan 5. dostih Autor: whaler

18.2.2018 13:39
Ostatní
Navan 5. dostih
2018-02-18 17:00:00
2.65
1
Moulin a Vent 1-2
TIPSPORT CZ/SK
dostihy Navan

Ten Up Novice Chase na tři míle budou na startu pouze čtyři koně a podle mě by se mělo jednat o hodně vyrovnaný dostih. Kurzy tomu úplně nenasvědčují, když favoritem je Monbeg Notorious (2:1). Ten naposledy vyhrál v Gowranu handicap, kde se postavil i zkušenějším koním. S těmi si poradil bez problémů, jednalo už se ale o poměrně prověřené harcovníky. Mezi nováčky bych ho jako takového favorita neviděl.

Jako největšího soupeře vidí trh zatím jeho stájového kolegu, jímž je Mossback (3,5:1). Na třech mílích se ukázal poprvé před třemi týdny v Naasu, kde měl pád na poslední překážce. Tu skákal současně s Jury Duty a v ten okamžik Moulin a Vent na tuto dvojici ztrácel snad deset délek. Vypadalo to, že už je po nadějích, přesto ještě sebral zbytek sil a dolétl si pro vítězství. Předpokládám, že bookies vycházejí z toho, že kdyby Mossback nespadnul, tak by zvítězil on. Je to ovšem jen to „kdyby“.

Sestavu doplňuje Mullinsův C´est Jersey (5:1). Ten má na kontě zatím jen jeden mnoho neříkající start na těžkých skocích, v kterém dokončil druhý. Řekl bych, že kdyby nebyl ze stáje šampióna trenérů, tak by kurz na něj byl o dost vyšší.

Musím tedy zkusit Moulin a Vent, protože nevím, proč zrovna on by tu měl být nejhorším v poli. Je pravda, že v nohách už má hodně startů, zas ale se mi nezdá, že by se to na něm nějak projevovalo. V prosinci porazil „Notouriouse“ o 18 délek ve Fairyhouse. Následně sice vyhořel v Leopardstownu, jednalo se ale už o jeho třetí start během tří týdnů, takže za to může být omluven. Pak ho jeho tým nechal odpočinout, a po měsíci přišla zmiňovaná výhra v dostihu, kde Mossback spadnul.

 

Oba dva koně z Gigginstownu, kteří okupují čelo nabídky už tedy Moulin a Vent v aktuální sezóně porazil. Je pravda, že on si občas neodpustí chybičku, zas ale v sedle bude jeho stálý žokej Sean Flanagan. Dobře už ho tedy zná a ví na co si dát pozor. V malém poli nepředpokládám nijak převratné tempo, zástupci Gigginstownu jsou takoví hromotluci, takže to by jim moc sednout nemělo. Za dané situace tedy musím zkusit jak že Moulin a Vent zvítězí, tak že bude aspoň druhý. Já ho vidím na stejné úrovni jako favority a oba kurzy tak mají hodnotu. Hodně štěstí!