dostihy Praha - Chuchle | Praha - Chuchle 4. dostih Autor: whaler

22.4.2018 13:14
Ostatní
Praha - Chuchle 4. dostih
2018-04-22 15:30:00
3
1
Alexandr 1-5
TIPSPORT CZ/SK
dostihy Praha - Chuchle

Memoriálu Jaroslava Maška na 1400 metrů by mělo být na startu 11 koní a podle sázkové nabídky je tu poměrně vyrovnaná skupina favoritů. Té vévodí klisna Benidiction (4,5:1), která k nám vloni byla zakoupena z Francie a na podzim se etablovala mezi elitu našich sprinterů. Jejím největším úspěchem je zatím vítězství z II. kategorie v Chuchli z kratší tratě, kde útočila z konce pole. Tady předpokládám podobnou taktiku a mám takový dojem, že na velmi rychlé dráze, jaká je dnes očekávána, nebude snadné všechny soupeře pochytat.

Jistě aktivnější bude v průběhu Facts and Figures (5:1), který do sezóny vstoupil jistým vítězstvím stylem start – cíl. Tady sice narazí na těžší soupeře, v pěti letech ale toho zas ještě tolik nenaběhal a je majitelem vynikajícího původu. Dalším progresem by tedy nepřekvapil.

Stejný kurz má i Mayda, která byla hodně populární při otevření sázkové nabídky. Původně na ní byl kurz @ 8 a většina těch „early money“ šla na ní. Tomu se není třeba divit, do sezóny už vstoupila velmi slušným čtvrtým místem v Gomba handicapu. Tehdy měla nejvyšší startovní číslo, a protože z něho seběhla na bariéru, několik délek tímto manévrem ztratila. To se ale nakonec vyplatilo, protože v cílové rovině předvedla pěkný závěr. Před ní tehdy sice skončil Sign of the Zodiac (6,5:1), ten měl ale v podstatě ideální dostih, a také oproti tomuto startu ponese dnes vyšší váhu. Jemu by tedy Mayda měla porážku vrátit, a jistě zálusk si může dělat i na vítězství. Pokud by se jí to podařilo, jistě by to pro sázející byl slušný „mejdan“, protože ve středu se dala vsadit ve velmi pěkných kurzech i do čtvrtého místa. Z mého pohledu kurzy do dálky na ní už hodnotu nemají, těch @ 5 na její vítězství ještě ano. Pořád z té skupiny favoritů letos ukázala nejvíc a stáj má velmi dobrou formu.

Nechám tedy na každém jak s tím naloží, já už si na ní vsadil dřív, nakonec jsem si tam ale ještě jeden zajímavý kurz našel. Za skupinou favoritů je totiž celkem „díra“ a podle mě, boj o čtvrté – páté místo je otevřený. Nabízí se třeba Sheik Yerbouti (10:1), který byl vloni v tomto dostihu čtvrtý. Jeho stáj ale dnes do sezóny teprve vstupuje, takže je otázkou, jak bude fit. Pak je zde Anitschka (13:1), která se vloni dostala do formy až o Derby dni, Darien (13:1), pro kterého distance nejspíš bude moc dlouhá, a stejný kurz má i klisna Chancellor, jež se ukázala před týdnem v Dubnové ceně. Výkon nepodala špatný, ale pro ní by zas těch 1400 metrů mělo být moc krátkých. Sestavu doplňují nevyzpytatelný Nyani Tomba (15:1) a debutant Mormill (40:1).

Je to tedy skupina koní, z nichž u každého jsou jisté otazníky, ať se týkají distance či momentální formy. Já myslím, že Alexandr (25:1) zas není tak špatný, aby se na „tabuli“ nemohl protlačit. On vloni běhal stabilně v handicapech, kde se kromě jednoho startu vždy umístil a jednou zvítězil. To bylo v Mostě na míli, podle mě 1400 metrů v Chuchli by mělo být pro něj optimální. Stáj letos měla na startu zatím dva koně a zaznamenali jedno třetí místo a jeden triumf (včera v Brně).

Alexandr by tedy měl být ve formě. Zajímavé je, že vloni na jaře se třeba potkal s Maydou, na podzim s Benidiction. Ani na jednu sice nestačil, neztratil ale na ně zas tolik. Stačit by na ně neměl ani dnes, to páté místo by v jeho silách být ale mohlo. Hodně štěstí!