Turkish basketball league

Autor: mahony1983 datum publikace: 1.9.2013 21:37

Season 2013/2014

TBL - season 2013/2014
1. cast

Galatasaray Liv Hospital
Kto trosku sleduje basket, tak hned si mohol vsimnut zmenu nazvu klubu - z predchadzajuceho Galatasaray Medical Park na tento sucasny.
Gala po priamom postupe do Euroligy 2013/2014 bol dost aktivny na trhu. Medzi prvymi prisiel Sinan Guler z Efesu (trochu prekvapujuco sa ho Efes vzdal, pretoze hral dobre), ktory hrava na pozicii SG a mal by byt platnym pri backcourt rotacii (backcourt = utocnik hrajuuci chrtbom ku kosu). Jeho praca a spolupraca vzadu s Arroyom by mohla byt ucinna. Nejasna situacia bola prave okolo ich hviezdneho rozohravaca Carlosa Arroya, ale po dohode a zvyseni platu ostava aj v nasledujucom rocniku. Boniface NDong, jeden z pilierov a klucovych hracov na ceste za minulosezonnym titulom sa rozhodol odist do dochodku. Jeho miesto vyplnili podpisanim big mana Nate Jawaia z Barcelony.  K nemu taktiez podpisali z Mersinu Mutlu Demira a posilnili tak este frountcourt, vyzivany by mal byt najmae v zapasoch domacej ligy. Na poziciu PF prisiel taktiez Zoran Erceg, ktory naposledy hraval v CSKA Moskva. Jeho schopnost strelby z vaecsich vzdialenosti odkryva prave priestor vnutri pre Jawaia. Avsak jeho prichod do timu asi podciarkne odchod Milana Macvana
Ale nielen nove posily, ale taktiez aj navrat dlhodobo zranenych hracov do zostavy ma Galatasarayu pomoct k este vaecsej sile. Dolezity guard (guard = hlavne obranne povinnosti, alebo aj stredny rozohravac) Henry Domercant v minulej sezone si toho vytrpel so zraneniami dost, teraz uz je opaet pripraveny. Taktiez aj SG (SG = tvorca hry, vyborny strelec) Koksal Goksenin sa dostal zo zranenia.
So zvysenym rozpoctom a posilnenim kadra patri Gala aj v tejto sezone medzi favoritov na zisk titulu, taktiez sa chcu presadit aj v Eurolige. Jedinym otaznikom je, ako bude rotacia s jednym z najvyssich vekovych priemerov zvladat zataz Euroligy a domacej ligy, kedze zapasov bude pozehnane...

Aliaga Petkim
Na minulu sezonu veru oni dobre nebudu spominat. Plany boli velke, ale na konci bolo akurat velke rozcarovanie. V Eurochallenge Cupe bola Aliaga vyradena uz v kvalifikacii, coz dost nastrbilo plany vedenia a prisli prve problemy, ktore sa tahali vlastne az do skoncenia sezony. Zmena trenera, prichody a odchody hracov pocas sezony, takze hraci si museli prakticky neustale zvykat na novych spoluhracov. Nakoniec sa vyhli zostupu a na tuto sezonu chcu byt ovela lepsie pripraveni.
Trener Hakam Demir ostal vo funkcii (klub prevzal v polovici minulej sezony). Klub podpisal styroch zahranicnych hracov. Prisiel Sean Marshall, ktoreho Demir trenoval aj predtym. Sean pozna dobre turecku ligu a mal by byt platnou posilou. Prisiel aj forward (forward = kridelnik)  Marcellus Sommerville z Nancy, a este srbsky center Petar Popovic a na poziciu PG (PG = spilmacher - rozohravka, nahravky) Torey Thomas.
Z domacich ligovych hracov prisiel kridelnik Bora Hun Pacun, ktory posobil v Karsiyake a mal tam celkom uspesnu sezonu. Z Tur Telekomu podpisali na poziciu SF (SF = kridelnik s dobrou strelbou) Ceyhuna Altaya.
Sommerwille a Popovic by mali byt oporami za cestou a cielom v novej sezone - prebojovat sa do playoff.

Banvit BK Bandirma
Minulorocny finalista ma aj v nasledujucej sezone velke ocakavania. Šanca kvalifikovat sa do Euroligy je velka motivacia, avsak uz pri tom nebude trener Orhun Ene, na jeho miesto prisiel Dimitris Itoudis, vobec ako prvy zahranicny trener v historii klubu a taktiez je to preňho prvykrat pozicia ako hlavneho trenera, ked predtym robil asistenta viac ako 10 rokov legendarnemu Zeljkovi Obradovicovi, ktory zase isiel do Fenerbahce.
Na zaciatku podpisali dve posily z domaceho trhu. Z Efesu stiahli centra Ermal Kuqoa, ktory sice nepatri k tomu naj na jeho pozicii, ale je to pracant a spolahlivy chlapik a taktiez dotiahli forwarda Cevhera Ozera. Vpredu mozu nadalej ratat s Chuckom Davisom. Naopak, klubo opustili center bosniak Kenan Bajramovic a taktiez center Vladimir Å timac, coz bolo prekvapenim, ale asi nezapada do koncepcie Itoudisa.
Najvaecsie zmeny sa vsak udiali v zadnej rotacii, teda v backcourt. Kalin Lucas a Serkan Erdogan skoncili, klub im neobnovil zmluvy. Najmae v pripade Erdogana je to prekvapenie, kedze patril medzi tych lepsich hracov. Z VEF Rigy dotiahli skuseneho vsestranneho guarda Earla Rowlanda, ktory exceloval v minulej sezone v lotysskej lige a nie nadarmo ziskal MVP cenu. Taktiez na tuto poziciu angazovali aj Klemena Prepelica, este len 21-rocny talent podpisal na tri roky.
Muzstvo je poskladane dobre, cielom je kvalifikovat sa do hlavnej skupiny Europskej ligy a v domacej sutazi maju kvalitu skoncit do stvrteho miesta po zakladnej casti...

Royal Gali Gaziantep
V minulej sezone novacik si nepocinal zle, zaznamenali niektore zaujimave vysledky. Vybornym tahom bolo v novembri angazovanie centra Joeyho Dorseya, ktory im velmi vyhnut sa pasmu zostupu. Ocakavania fanusikov su tentokrat este vaecsie.
Prvou zmenou bola vymena trenera. Cem Akdag odisiel a prisiel Aziz Bekir - trener juhoslovanskeho povodu, ktory zatial vaecsiu cast kariery travil ako asistent inym vybornym trenerom. Relativne neznamy a preto su ocakavania, aky styl basketu preferuje, no uvidime...
V hracskom kadri nastali zmeny: Dorsey odisiel do Barcelony, dalsi legionar Dylan Page do Nymburku, taktiez aj Akeem Swaan odisiel. To boli tri opory minulorocneho relativne uspechu a nebude ich lahke nahradit.
Do timu prisiel zase americky rozohravac Stanley Burrell, ktory minulu sezonu stravil v Nemecku. Dotiahli aj dvojicu srbskych hracov najmae s umyslom posilnit podkos: Oliver Stevic a Dejan Borovnjak. Obaja hrali v Polsku za Goru a ich angazovanie ma priniest vzajomnu chemiu vpredu pod kosom.
Nezabudli ani na posily z radov domacich tureckych hracov: prisiel veteran na pozicii SG Serkan Erdogan z Banvitu. ÄŽalsimi su center Endre Bayav a kridelnik Nikolay Pastal. S umyslom posilnit aj lavicku a rotaciu prisli aj PG Ugur Onut z Telekomu a Sertac Sanli z Galatasarayu.
Strata Dorsey sa asi neda nahradit, bol klucovym hracom a velkym prinosom, nove tvare potrebuju cas a vytvorit spolocnu chemiu spolu s trenerom. Nebude to pre nich opaet lahka sezona a pocita sa s nimi do druhej polovice tabulky, ak nie boj o zotrvanie.

Besiktas JK
Besiktas po troch urodnych rokoch v minulej sezone sklamal. Odisiel hlavny sponzor Milangaz a novy prezident klubu nebol schopny najst ineho, navyse si pohneval aj fans, ked neuvolnil dalsie financie na posilnenie kadra. Preto odisiel pocas sezony trener Ergin Ataman a s nim aj niektori hviezdni hraci. To malo za nasledok aj katastrofalne vystupenie v Eurolige, ked sa nedostali ani do TOP 16.
Zmena nenastala ani teraz, pred zaciatkom novej sezony. Hlavny sponzor zatial nie je, z klubu odisiel trener Erman Kunter, nahradil ho Ahmet Kandemir. Klub pracuje s rozpoctom 2.25 mil. dolarov, coz je 6 az 8 krat menej ako maju jeho najvaecsi rivali Fenerbahce, Efes ci Galatasaray. A kde niet peňazi, niet ani hviezd a tak vsetci hraci okrem kapitana Mulatcana Gulera opustili klub. Za tychto podmienok trener Ahmet Kandemir musel postavit uplne novu rotaciu.
Do timu sa vratil niekdajsi clen skupiny hracov, ktora ziskala titul - PG Mehmed Yakmur. Ako som spominal, ostal aj kapitan Mulatcan Guler.
Z domacich hracov z Karsyiaky prisiel forward Caner  Topaloglu. Z Efesu dotiahli zase mladeho Goghana Sirina a taktiez podpisali aj clenov repre "18" Dogukan Sanli a Kartal Ozmizrak.
Z legionarskych posil dotiahli skuseneho centra Tomislava Ruzica a kridelnika Bradleya Buckmana z Artlandu. Tretim do partie pre posilnenie frontcourtu je center Colton Iverson, ktory bol draftovany Indianou ako 53. hrac v drafte 2013. Podpisali taktiez aj dvoch hracov z NCAA: 
Guard  Kevin Foster z University of Santa Clara a Aussie kridelnik Ryana Broekhoff z Valparaiso. S muzstvom trenuje taktiez aj trenerov byvaly zverenec a specialista na trojky Chris Lofton, ktory ak sa bude citit dobre po treningovej zatazi, mal by podpisat zmluvu.
Jedna sa o mladu rotaciu, ktoru im dovolil maly rozpocet. V porovnani so supiskami inych velkych timov nemoze mat Besiktas velke ocakavania, aj ked zase trener Ahmet Kandemir vie z kazdeho hraca vyzmykat maximum vykonu. Vychoval napriklad Garyho Neala, ktory je teraz hlavnym guardom v Milwauke, ci McCalleba alebo kridelnika Domercanta.
S profilom trenera a jeho preferovanej hry, ale aj s podpisanim uvedenych hracov by Besiktas mohol zmenit svoju tvar a od defens basketu preferovat vyssie tempo hry, run and gun basket. Hraci z NCAA Foster ci Broekhoff mali pekne bodove priemery na zapas, k nim spominany specialista spoza perimetra Lofton, Buckman a Ruzic uz hrali spolu v Tofase, takze chemia by tam fungovat mohla.
Vzhladom k velkym zmenam v kadri a jeho omladeniu ci znizenia kvality oproti inym velkym klubom to na titul nebude, ale chcu sa sustredit hlavne na Eurocup, ktory si dali ako prioritu...

Tofas
Asi najlepsi tim v Turecku co sa tyka prace s mladezou a davani im prilezitosti, dokazom je aj to, ze ich PG Kenan Sipahi ziskal na sampionate "18" MVP. V tomto trende budu pokracovat aj v nasledujucej sezone pod vedenim trenera Ahmeta Cakiho
V novej sezone nebudu na supiske viac ako 3 zahranicni hraci, namiesto dalsich budu davat opaet priestor mladym hracom. To aj sposobilo, ze namiesto zahranicnych posil sa poobzerali aj na domacom trhu a ako prveho ulovili PG Evrena Bukera z Karsiyaky. Ten tam mal velmi dobru sezonu a vyborne zahral najmae v semifinale proti Galatasarayu. Velku rybu ulovili aj z Besiktasu - Serhat Cetin, ktory patri k jednym z najlepsich SF na domacom trhu dal prednost vraj kvoli osobnym veciam Tofasu.
Ale zo zadnych radov tim opustili: Joshua Heytvelt, Melvin Nichols, Ibrahim Yildirim a Can Altintig. Udrzali aspon mladeho centra Chinemelu Elonu, ktory je platny vzadu a mal slusnu minulu sezonu. Pre posilnenie frontcourtu sa riesi este prichod centra Ramazana Tekina z Efesu. Najnovsim prirastkom je guard Marcus Denmon, ktory bol v roku 2012 draftovany San Antoniom, minulu sezonu stravil vo Francuzsku, kde hral za Chalon. Bude vyuzivany ako back up Kenana Sipahio.
Tofas sa skor zameria na Eurochallenge so svojim mladym timom, v domacej lige sa od neho zazraky neocakavaju, aj ked raz za cas proti silnemu timu moze motyka vystrelit...

Turk Telekom

Muzstvo z hlavneho mesta Ankary na financie nema nudzu, kazdy rok maju solidny rozpocet, ale naliate peniaze do timu nezodpovedaju vysledkom.
Aj tento rok prichodom chorvatskeho trenera Josipa Vrankovica nezostal kameň na kameni a komplet cela rotacia sa obmenila. Najprv sa zamerali na domaci trh.
Ked Efes oznamil znizenie rozpoctu na tuto sezonu, Turk ihned siahol po ich kapitanovi a prvemu rozohravacovi Kerem Tuncerovi, potom sa zamerali na prichod rozohravaca Can Akina z Besiktasu a aj odtial centra Cemala Nalga. Z Karsyiaky zase prisiel kridelnik Umit Sonkol. Potom este treba spomenut prichod centra Huseyina Besoka a Polat Kayau z Hacettepe, a este meno Murat Kaya, ktory prisiel z Ted Kolejliler.
Posilnili aj taktiez o legionarov. Podpisali chorvatskeho centra Luksa Andrica, ktory minulu sezonu stravil v Zahrebe, ale predtym hral za Galatasaray. Prisiel aj srbsky kridelnik Luka Bogdanovic, ktory hral za Cajasol Sevilla. Taktiez ulovili aj guarda Ramela Bradleyho a este treba spomenut meno Josh Shipp, ktory ako male kridlo by mal obohatit rotaciu.
Na papieri to muzstvo vyzera dobre, mali by sa dostat do playoff bez problemov, su tam skuseni hraci a kvalitny roster. Obavy su zase z toho, aby sa nepotvrdilo opaet to, ze zostava na papieri dobra a vysledky tomu nezodpovedajuce. Byvaly chorvatsky narodny trener Josip Vrankovic by mal byt toho zarukou, ze nedojde aj v nasledujucej sezone k lahkomyselnosti a ze tim ukaze svoju kvalitu nielen na papieri, ale aj na palubovke...

Anadolu Efes
Vedenie uz po skonceni minulej sezony deklarovalo znizenie rozpoctu pre nadchadzajucu sezonu. Jednym z tych, ktori mali obriu zmluvu co sa tyka platu, bol Jordan Farmar, ktory odisiel hned po skonceni sezony. Spolu s nim skoncil taktiez aj Sascha Vujacic. Taktiez aj veterani Ermal Kuqo a Sinan Guler odisli. A tak trener Oktar Mahmudi sa musel poobzerat po konkurencie schopnych hracoch s nizsimi financnym poziadavkami. Podarilo sa im dotiahnut guarda Zora Planinica z Khimki. Jeden z najlepsich PG by mal nahradit Farmara, dokonca je platnejsi aj pod kosom. ÄŽalsou posilou je
Kostas Vasileiadis na poste maleho kridelnika. Ma slusne strelecke schopnosti a mohol by byt adekvatnou nahradou za Vujacica pri strelbe z dialky. Tretou zahranicnou posilou je guard Scotty Hompson, ktory minulu sezonu stravil v Izraelskej lige s priemerom takmer 18 bodov a 5 doskokov za zapas. Spomeniem este dvoch mladikov, ktorych si Efes povysil do prveho timu zo svojej akademie: Tayfun Erulku a Cedi Osman.
Vsimat si mozno treba aj kridelnika hrajuceho na poste SF Birkana Batuka, ktory bol v minulej sezone vyuzivany hlavne v zapasoch domacej ligy, v tej dalsej by uz mohol dostavat viacej priestoru aj v Eurolige.
Efes odchodmi prilis neutrpel, prichody si myslim ze su adekvatne nahrady a navyse lacnejsie. V Eurolige je cielom stvrtfinale, v domacej lige finale...

Ted Kolejliler
Napriek nevelkej podpore fanusikov, ktori nechodili vo velkom pocte na ich zapasy, dosialhli v minulej sezone pekny uspech. Postupili do playoff a dokazali potrapit aj favoritov. Prim hrali najmae zahranicni hraci a Kolejliler si tak na jeseň zahra Eurocup. Latka tak bola nastavena vysoko z minulej sezony, ale ked sa teraz clovek pozrie na ich supisku, tak vyrovnat ju bude nesmierne tazke.
Tim stratil dvoch hlavnych akterov minulorocneho uspechu: rozohravaca Bena Woodsida a guarda Kirka Penneyho. Woodside nedostal prekvapivo novu zmluvu a Penney dostal lukrativnejsiu ponuku od Trabzonsporu. Navyse stratili aj centra Jova Stanovica, ktory najprv podpisal novu zmluvu, ale tak ohlasil odchod do dochodku. Ostatni dvaja hraci z front courtu ostali: univerzal Vanja Plisnic a kridelnik Nedim Yucel.
Nahradit Woodsida a Penneyho bude nesmierne tazke. Klub podpisal zmluvu s lotysskym guardom Kristapsom Valtersom, ktory hraval v Å panielsku za Fuenlabradu. ÄŽalsim guardom, ktory prisiel, je Clay Tucker, vyvaly hrac Hacettepe. Posilou je aj prichod centra Vladimir Golubovic ako nahrada za Stanojevica. Golubovic posobil v Antalyi predtym. Poslednym prichodom je center Davud Kamer. z Olin Edirne.
Odchodmi muzstvo viacej stratilo, prichody su zaujimave, ale kvalitativne nie na rovnakej urovni. Budu mat sakramentsky tazku ulohu v Eurocupe, kde sa im nepredpoveda postup do TOP 16, a v domacej lige budu urputne bojovat o play off...

Medical Park Trabzonspor
Ako uz podla noveho nazvu klubu vyplyva, Trabzonspor ma za sebou silneho sponzora, ktory dal timu slusny balik peňazi na posily a konkurencie schopny tim v TBL. Prisiel trener Nihat Mala, byvaly kouc Karsiyaky, ktory zacal postupne budovat muzstvo.
Prvou lastovickou je kridelnik, ktory zahra aj na pozicii centra Kaya Peker z Fenerbahce. ÄŽalsou posilou je shooting guard Samuel Kirk Penney, ktory prisiel z TED Kolejliler. Viaceri boli prekvapeni, ze ho TED pustil, pretoze na svojom poste je vybornym hracom, ale spekuluje sa, ze Trabzonspor ho preplatil na platovych podmienkach. Z Besiktasu potom prisiel rozohravac Tutku Acik. Na poziciu centra, ktoru potrebovali vyplnit angazovali dvojicu hracov: Jurica Zuza z Tofasu a mlady americky novacik Jock Cooley, ktory hraval v americkej NCAA, kde mal velmi pekne statistiky. Poslednou velkou posilou je polsky SG Thomas Kelati, ktory posobil v minulej sezone vo Valencii.
Trabzonspor si udrzal na tuto sezonu rozohravaca  Khalida El Amina, ktory niekedy hraval s Tutku Acikom v Turk Telekome a ich spolupraca by mohla byt ucinna. Mlady hrac Can Korkmaz z Galatasarayu bol angazovany ako treti hrac na poziciu guarda.
S posilnenim kadra a etablovanim sa medzi elitou tureckeho basketbalu by mal Trabzonspor zvladnut postup do play off, coz je aj ich cielom...

Olin Edirne
Pravidelny ucastnik tureckej najvyssej sutaze vstupuje do novej sezony s novym trenerom. Gokhan Tastimur rezignoval na svoj post a muzstvo prevzal byvaly trener Gaziantepu Cem Akdag. Tito dvaja maju odlisne styly trenovania, takze pre hracov caka dodrziavanie inej taktiky.
Z muzstva odisiel najlepsi strelec - prvy rozohravac Mehmet Yagmur, coz bude pre Edirne citelna strata. Odisiel aj bielorusky center Artsiom Parakhouski, ako aj Filip Videnov. Z jadra minulorocneho timu ostal prakticky kridelnik Christos Tapoutos. Potrebovali preto posilnit podkos - prisiel americky center Torin Francis z Aliaga Petkim, kde nemal vydarenu sezonu, ale to bolo skor zlou strukturou hracov v Aliage ako jeho vykonmi. ÄŽalsou novou tvarou je americky rozohravac Darius Washington. Toho si vyziadal novy trener Akdag, ktory Dariusa trenoval uz v Galatasarayi. To su asi hlavne zmeny v rotacii.
Hraci si budu musiet zvyknut na novy styl hry. Byvaly trener Tastimur mal rad slow basket s drzanim lopty a dobrou defenzivou, hlavne doma hralo Edirne underove zapasy. Novy trener Akdag podporuje rychle a vysoke tempo hry.
Nepocita sa prilis s nimi do playoff, mali by hrat v druhej polovici tabulky, ale bezpecne od zostupovych pozicii...

Pinar Karsiyaka
Buduca sezona bude pre nich tazka. Financne na tom nie su bohvieako a tak do novej sezony nevstupuju s pozadovanymi posilami.
Hoci sa im podarilo udrzat svoje back rout hviezdy Roberta Lee Dixona a Jona Dieblera, predne duo Alade Aminu a William Benson Thomas opustilo klub prave kvoli financnym nezhodam. Z odchodov to ale nebolo vsetko: kridelnik Umit Sonkol odisiel do Tur Telekomu, center Bora Hun Pacun podpisal zmluvu s Petkimom, rozohravac Evren Buker s Tofasom a Can Maxim Muta sa vratil z hostovania do Fenerbahce. Takze Karsiyake sa prakticky rozpadla cela chemia hracov z minulej sezony.
Teraz ti, ktori prisli: Baris Hersek prisiel namiesto Umita Sonkola, mlady rozohravac Can Altintig by mal zaujat miesto po Evreovi Bukerovi. Z Budivelniku zase dotiahli forwarda Lea Lyonsa, ktory by mal nahradit Thomasa. Z hostovania sa im vratil Onur Kentli a z Edirne prisiel mladik Yunus Sonsirma. Na poziciu centra zase angazovali Estebana Batistu, ktory hraval v Efese. Bolo to prekvapenie, lebo Batista tam toho vela nenahral a klub bol predbezne dohodnuty s Gani Lawalom, no podpisali Batistu.
Odchody Aminu a Thomasa su velkym oslabenim. Na kazdej pozicii prakticky prisli menej skuseni hraci alebo mladici oproti minulej sezone, preto v domacej sutazi bude pre nich cielom do playoff, postu dalej uz bude len plus...