CS Marítimo – GD Estoril
Portugalsko, Liga NOS, 12.kolo, 26.11.2017 v 17.00 CET
Tak po nějaké době jsem tu opět s Marítimem. Bookies asi pořád nepochopili, že oni jsou doma fakt dobří a tak nabízejí znovu a pořád pěkné kursy…
O Marítimu jsem tu už několikrát psal. Je to manšaft, který své domácí zápasy na ostrově Madeira ovládá s přehledem a do Funchalu se prostě pro body nejezdí. To platí dlouhodobě, ale v této sezóně tu je navíc 46ti letý trenér Daniel Ramos, pod kterým je tento manšaft rozhodně lepší, než byl v minulosti. Aktuálně Marítimo bojuje o to, být v první čtverce, zajišťující boj o Evropu. Což není nic jednoduchého, když si vezmeme, že tři místa jsou v první čtverce v podstatě rezervována pro FC Porto, Sporting a Benfiku. A tak na čtvrtém místě je SC Braga se stejným počtem bodů, jako páté Marítimo. Braga svůj zápas 12tého kola hraje až zítra, doma mají Feirense a tam asi o jejich výhře pochyb není. Takže Marítimo je kapku pod tlakem a dnes ty tři body prostě také musí dát. Jejich celková bilance je 7-1-3 se skóre 13:9. Posledních 5 ligových zápasů mají 2-1-2 se skóre 6:6. A posledních 5 domácích zápasů mají 4-1-0 se skóre 7:2. Doma to postupně byly výhry nad Boavistou (7.) 2:0, nad Rio Ave (6.) 1:0, nad Desp.Aves (15.) 2:1, pak přišla remíza s Benfikou (3.) 1:1 a naposled výhra nad Tondelou (13.) 2:0. V této sezóně doma ještě porazili v 1.ligovém kole Paços Ferreira (12.) 1:0, v rámci Europe League pak doma porazili Batev Plovdiv 2:0 a remizovali s Dynamem Kyjev 0:0, no a v rámci domácího Ligového poháru doma na začátku září porazili svého dnešního soupeře z Estorilu 1:0. Takže soutěžní zápas Marítimo v této sezóně ještě neprohrálo, bilanci mají 7-2-0 a ty dvě remízy mají s Benfikou a s Dynamem Kyjev – což určitě lze označit jako skvělá bilance… Co se týče absencí, tak u Marítima není vůbec nic nového. Od začátku sezóny chybí 27ti letý pravý bek Pedro Coronas (0/0), dlouhodobě je mimo 26ti letý švédský útočník Viktor Lundberg (3/0), poslední tři zápasy nehrál 25ti letý brazilský stoper Pablo Santos (8/0) a poslední dva byl mimo 25ti letý brazilský střední záložník Éber Bessa (9/1). Tyto poslední dva ligové zápasy Marítimo vyhrálo bez obdrženého gólu (doma nad Tondelou 2:0 a ve Feirense 0:1), takže dnes mohou nastoupit v totožné sestavě…
Estoril je absolutně největší zklamání této sezóny. Po 11ti zápasech jsou na posledním místě s bilancí 2-0-9 a se skóre 8:26. Což je druhý nejnižší počet vstřelených branek (jen předposlední Moreirense jich dalo 7) a s odstupem nejvyšší počet inkasovaných branek. Ty jediné dvě výhry přišly hned na začátku sezóny, když ve 2.kole doma porazili Vitórii Guimarães 3:0 a ve třetím kole vyhráli v Tondele 2:3. Tyto výhry byly v srpnu a od té doby táhne Estoril v lize šňůru osmi (!!!) proher v řadě. Do toho je třeba započítat i to, že z Portugalského poháru je vyřadilo třetiligové (!!!) Farense a v Ligovém poháru prohráli ve výše zmíněném zápase s Marítimem. Mají tedy šňůru DESETI porážek v soutěžních zápasech v řadě a k této bilanci 0-0-10 je třeba dodat i skóre 2:22. Ty dva góly byly snižovací v rozhodnutých zápasech. V Belenenses prohrávali 2:0 a v čase 90´+4´ snížil Kléber, no a na Sportingu také za stavu 2:0 snížil v 88.minutě Lucas Evangelista. Posledních šest soutěžních zápasů nedal Estoril ani jeden gól… A nejen výsledkově, ale i herně je to děs, běs, hrůza… Trenér Ivo Vieira dnes má dvě absence. Chybí mu (ale to už od začátku sezóny) 26ti letý brazilský stoper Thiago Cardoso (0/0) a chybí i 31ti letý stoper Gonçalo Brandão (4/0). Ten byl dlouho zraněný, potom se vrátil zpět do sestavy (což není div, protože Gonçalo Brandão je z té slaboučké soupisky nejlepším defenzivním hráčem a rozhodně i jeden z nejzkušenějších), ale poslední dvě kola už opět po obnovení zranění nehrál… Nicméně – za současné situace nejsou absence u tohoto manšaftu vůbec důležité…
Za mne je v tomto zápase Marítimo velký a jednoznačný favorit. Já bych je hrál klidně i za @1,50, takže to co se nabízí, to jsem prostě musel naprat. Na těchto stránkách jsem dal zatím nejvíc 6/10, takže dnes to je moje nejvyšší sázka zde. A i když si jsem vědom, že Marítimo nejsou žádní střelci a výsledek 1:0 patří mezi jejich nejoblíbenější, tak dnes si dokážu představit, že ty góly dají třeba i dva. Každopádně jsem to zkusil…
Takže
výhra domácích s důvěrou 7/10, v kursu @1,89
výhra domácích v EH-1 s důvěrou 2/10, v kursu @3,40 – oboje vsazeno ve Fortuně
Všem GL!
*8*