Ústí - Brno | Český pohár muži Autor: xavier

18.3.2023 13:57
Basketbal
Český pohár muži
2023-03-18 15:00:00
1.75
3
Brno -3,5
TIPSPORT CZ/SK
Handicap

Za hodinu je na programu první semifinále FINAL4 ČP v Praze na Královce. Střetnou se Brno s Ústím. Vypíšu pár bodů, proč myslím, že by mělo vyhrát Brno a to i v handicapu.

1) Znalost haly. Brno je v Praze od včerejška a na Královce, kde se liga jinak nehraje, absolvovalo dva tréninky. Hráči si tak mohli odzkoušet koše, tvrdost obrouček apod. Naproti tomu Sluneta přijede až dnes přímo na zápas. 

2) Šířka rotace. Brno má deset vyrovnaných hráčů, zatímco ústecký kouč Šotnar točí prakticky jen osmičku borců. S tím souvisí i to, že Brno je působením v ENBL zvyklé na rytmus dvou, někdy i třech těžkých duelů za týden.

3) Zkušenosti. Ústí je v pohárovém Final4 po dlouhých letech, borci s tímto formátem příliš zkušeností nemají. Jasně, mají v týmu pět Američanů a ti mají "vítěznou mentalitu", ale stejně si myslím, že jim to nemusí pomoci. Brno naproti tomu hrálo letos náročnou ENBL, kde sice většinu zápasů prohrálo, zanechalo však sympatický dojem. Plus loni v Lounech Final4 hráli také. 

4) Obrana a skauting. Kouč Brna Růžička patří k těm nejlepším v lize a je známý tým, že jeho týmy (dříve Svitavy) uměly zahrát na Ústí, které dlouhodobě spoléhá spíše na Američany a tím i dává přednost útoku před obranou. Ostatně před týdnem se oba týmy utkaly v Ústí a Brno vyhrálo po přestřelce 109-93. Růžička zkrátka soupeře dokáže rozebrat do posledního šroubku a svému týmu naordinovat vítěznou taktiku. 

5) Faktor Půlpán. Jakkoli Randy Culpepper je na rozehrávce Brna skvělý ve hře dopředu, má obrovské zkušenosti z kvalitních evropských lig, já vypíchnu Viktora Půlpána. Reprezentační guard je jedním z nejlepších obránců v lize a po problémech s krční páteří je dnes připraven nastoupit (stejně jako ústecký dirigent Hicks). Jeho přehled na palubovce a pak hlavně obrana Hickse, potažmo Martina, bude stejně jako u podkošového bijce Jakuba Krakoviče klíčová. 

Suma sumárum. Hraju, že Brno postoupí a vyhraje o 4 a více bodů. Kurz 1,75 je fajn, šířka kádru, trenér a zkušenosti rozhodnou. 3 jednotky, GL všem!