SK Sturm Graz – Wolfsberger AC
Rakousko, tipico Bundesliga, 4.kolo, 12.08.2017 v 18.30 CET
Moc se mi tady líbí ten nabízený kurs…
Sturm je prozatím jediným celkem v této lize, který doposud neztratil ani bod – třikrát vyhrál poměrem 3:2… K tomu jasná výhra 0:3 v 1.kole Rakouského poháru na hřišti Hardu.V prvním ligovém kole doma se St.Pöltenem po 12ti minutách prohrávali 0:2, ale nakonec zápas otočili gólem v nastaveném čase a zaslouženě vyhráli. Ve 2.kole jeli do Vídně kde hráli na Austrii a průběh byl opačný. Tady naopak Sturm vedl 0:2 a Austria v 82.minutě snížila. Pak dal v 86.minutě teprve 17ti letý talent Romano Schmid na 1:3 a Austria pak těsně před koncem už jen snížila z podivné penalty (pro mne tady Hierländer nefauloval). No a v minulém kole Sturm hrál v Mattersburgu. Mattersburg sice šel v 10té minutě do vedení, ale Sturm pak easy otočil na 1:3 a Mattersburg pak snížil v 92.minutě z penalty po ruce Fabiana Kocha. Takže z těch šesti inkasovaných gólů byly dva z penalt v samém závěru zápasů a ani jeden z těch gólů nic neřešil. Další dva góly padly v úplném začátku prvního kola, kdy hráči ještě nebyli poskládáni jak by měli. Co je ale evidentní – Sturm hraje aktuálně nejlepší a nejatraktivnější fotbal celé ligy. Fanoušci si rychle oblíbili vycházející velký talent rakouského fotbalu, teprve 17ti letého (nar. v lednu 2000) ofenzivního záložníka Romana Schmida. Ten si zahrál už několikrát v lize a zahrál si i v obou zápasech kvalifikace Europe League proti Fenerbahce Istanbul. Tento rakouský reprezentant do 18ti let se v těch zápasech vůbec neztratil a tak není vůbec nic divného, že po něm skočili Red Bull Salzburg. Údajně už došlo k dohodě, fanoušci Sturmu jsou maximálně rozčilení, ale vypadá to, že v řádu dnů půjde tento klučina do Salzburgu. I přes toto naštvání fanoušků ale všichni oceňují, jak se perfektně do týmu zapracovali nové posily (stoper Patrick Puchegger, defenzivní záložník Peter Zulj, ofenzivní záložník Thorsten Röcher, atd., atd.) a vůbec jak tento tým šlape. Dnes trenér Franco Foda bude postrádat tři hráče – 22ti letý stoper Christian Schoissengeyr a 24ti letý stoper Lucas Spendlhofer se pomalu dostávají zpět do tréninkové zátěže a zatím jsou v B týmu, no a 23ti letý záložník Marc André Schmerböck stále bojuje se svalovým zraněním. Žádný z nich by ale stejně nehrál základ… Nikdo nový tedy není mimo a dnes by doma měl Sturm nastoupit v této sestavě :
Siebenhandl – Koch, Maresic, Puchegger, Lykogiannis – Lovric, Zulj – Huspek, Hierländer, Röcher – Zulechner
Trenér Franco Foda se na tiskovce vyjádřil celkem pochvalně k ofenzivní hře, ale rozčilují ho zbytečné inkasované góly v závěru. Tomu by se dnes měli jeho hráči vyhnout. A vzhledem k tomu, že ve třech ligových kolech dal Wolfsberg jen jediný gól (dával ho Altachu Bernd Gschweidl hlavou po standardce z bezprostřední blízkosti) a s přihlédnutím k tomu, že v bránění standardek je Sturm tradičně silný, mohlo by to dnes vzadu vyjít i na nulu…
Co říci k hostům? Těm se v minulém kole povedlo megapřekvapení, když doma porazili Altach 1:0. Ovšem tady je třeba říct, že Altach zápas jednoznačně podcenil a nedokázal dokonce využít ani půlhodinovou přesilovku po vyloučení Thomase Zündela. Altach byl herně lepší, stále na balónu, vše kontroloval – ale nedokázali si vypracovat šance… A jak hrál Wolsberg předtím? Nejprve v Rakouském poháru vyhráli 1:2 na hřišti SC Mannsdorf. To je průměrný tým z Regionalligy Ost a tady je třeba dodat, že Mannsdorf podal protest, protože v zápase jim nebyla uznána regulérní branka a nebyla jim přiznána evidentní penalta po ruce soupeře – tedy to tvrdí oni, já to neviděl. Každopádně prvoligový Wolfsberg 1:2 vyhrál – ale jak…? V prvním kole v lize pak doma prohráli s Red Bull Salzburg 0:2, když Yabo a v závěru Minamino pokořili jejich 90ti minutový autobus. Ve 2.kole prohráli v Mattersburgu 1:0. O třetím kole a o zápase, který si spíš Altach prohrál než Wolfsberg vyhrál, jsem se už zmínil. Fanoušci Wolfsbergu dnes píší, že prohra o méně než tři góly bude úspěch. Každopádně jejich trenér (bývalý skvělý hráč a rakouský reprezentant) Heimo Pfeifenberger dnes bude postrádat tyto hráče : 29ti letý pravý bek Thomas Zündel má stopku po červené z minulého kola, 25ti letý střední záložník, špílmachr, mozek, číslo 10 a rozehrávač standartek Daniel Offenbacher má výron v kotníku, 26ti letý levý bek Christian Klem laboruje už od začátku sezóny s vazy a 31ti letý náhradní gólman Christian Dobnik také. K tomu je tu jeden velký otazník, protože 27ti letý stoper Daniel Drescher si v týdnu na tréninku poranil koleno, ještě ani včera netrénoval a jeho start dnes je s obrovským otazníkem. Zündel a Offenbacher jsou přitom hráči základu a budou se jen těžko nahrazovat. Pokud by nehrál ani Drescher, platí pro něj to stejné… Nejpravděpodobnější sestava pro dnešek tedy vypadá takto :
Kofler – Frieser, Hüttenbrenner, Rnic, Palla – Flecker, Rabitsch, M. Leitgeb, G. Nutz – Gschweidl, Ouedraogo
A myslím si, že Sturm je lépe obsazen na každičkém postu…
Když si prostě shrnu dostupné informace k tomuto zápasu a uvědomím si, co jsem zatím viděl, pak tady předpokládám tři body pro domácí a to s výhrou větší, než jednogólovou… Zápas vidím na 65%-25%-10% a EH-1 vidím na 48%-35%-17%. Takže to co mi dala Fortuna na EH-1 je pro mne kurs hodnotný a dát jsem to musel.
Takže
výhra domácích v EH-1 s důvěrou 5/10, v kursu @2,39 vsazeno u Fortuny
Všem GL!
*8*