Desportivo Aves – Portimonense SC
Portugalsko, Liga NOS, 25.kolo, 05.03.2018 ve 21.00 CET
Pro mne velice lákavé kursy, do kterých jsem prostě musel jít…
Desportivo Aves po skvělé loňské sezóně a jasném postupu z 2.ligy letos poznávají, jaký je rozdíl hrát soutěž nejvyšší. Do nejvyšší ligy je přivedl 54ti letý trenér José Mota, který ale dostal nabídku z tuniského klubu CS Sfaxien a v létě před sezónou šel tam. Do Avesu tedy přišel trénovat 43ti letý Ricardo Soares. Pro něj to byla jeho první trenérská zkušenost a už po osmi kolech, ve kterých uhrál jedinou výhru, byl vyhozen. Přišel daleko zkušenější 48ti letý Lito Vidigal. Jenže ani on nezvládl Aves pozvednout ze spodku tabulky a po deseti zápasech s bilancí 2-2-6 byl i on vyhozen. Co udělalo vedení Avesu? Z tuniského Sfaxienu vyplatili José Motu a přivedli ho zpět. Ten hned po dvou dnech musel jet s Avesem do Bragy, kde (podle očekávání) prohráli 2:0. Ale pak už to Mota rozjel a v dalších pěti soutěžních zápasech má bilanci 3-2-0 se skóre 9:2. Je v tom i první zápas dvoukolového semifinále Portugalského poháru, kdy ve středu porazili Caldas 1:0. No a zbývající čtyři zápasy byly v lize – nejprve doma výhra nad Boavistou (8.) 3:0, potom výhra na Belenenses (11.) 2:5 a potom dvě bezbrankové remízy, doma s Marítimem (7.) a na hřišti Rio Ave (5.). Zajímavé výsledky, ale hlavně na první pohled zlepšené výkony mužstva. V tabulce už tak Aves není na sestupových příčkách, ale mají pouze jednobodový náskok. Navíc v dalších dvou kolech mají extra těžký los, když jedou nejprve na Benfiku a pak na Vitórii Guimarães. Dnešní bodový zisk, a to pokud možno plný, je tedy pro úkol udržet se v lize fakt nutností. I s dnešním zápasem je 10 kol do konce, budou muset hrát ještě i u FC Porto - a tak ztrácet body, hlavně doma a s hratelným soupeřem jako dnes, je povinnost. Chybět bude pouze 24ti letý ofenzivní záložník Alexandre Guedes (13/2). Úspěšnou sestavu z minulých kol tedy trenér Mota dnes měnit nemusí… Statistický pohled není nejlepší – Aves je v tabulce na 16tém místě, tedy třetí od konce. Bilanci mají 5-7-12 a skóre 24:35. Doma to mají 2-3-7 a 9:17. To jsou asi čísla, která ovlivňují dnešní kursy. Ale po příchodu trenéra Moty se jejich výsledky a hlavně předváděná hra dost zlepšily, mají šňůru pěti zápasů bez prohry a poslední tři zápasy doma mají 2-1-0, kdy ztráta bodů za plichtu 0:0 s Marítimem má na triku spíše rozhodčí João Pinheiro. Dnes jde o sakra hodně…
Portimonense také postoupili z 2.ligy, ale pohled na tabulku říká, že si z účastí v nejvyšší soutěži zatím poradili lépe, než Aves. V loňské sezóně oba vzájemné zápasy vyhráli vždy domácí (ve Vila das Aves vyhrál Aves 1:0 a v Portimãu vyhráli Portimonense 2:1). První letošní vzájemný zápas na konci září v 8.kole hráli dnešní soupeři u Portimonense nerozhodně 2:2. Žádné trenérské změny tam neprobíhaly a stále je tam 63ti letý Vítor Oliveira. Pod jeho vedením hrají ofenzivní fotbal a proti jakémukoliv soupeři a za jakéhokoliv stavu se snaží stále útočit. V tabulce jsou na 12tém místě s bilancí 7-6-11 a se skóre 36:41. Pouze první čtyři týmy tabulky vstřelily více gólů, než Portimonense. Na hřištích soupeřů to mají 2-4-6 a 15:21. Posledních 10 ligových zápasů to mají 3-2-5 se skóre 14:16. A posledních 5 zápasů na hřištích soupeřů to mají 2-1-2 se skóre 7:6. A to přitom poslední dva venkovní zápasy venku dokázali vyhrát – na Marítimu (7.) 0:3 a ve Feirense (14.) 1:3. V posledním kole dostali výprask u FC Porto (1.) 5:1. Když Porto už poslední půl hodinku za stavu 5:0 vypustilo a Portimonense dali aspoň čestný gól v 93.minutě. V tomto zápase se zranil 24ti letý defenzivní záložník Pedro Sá (20/1), který dnes bude jedním z trojice chybějících hráčů. Dále bude chybět 23ti letý brazilský stoper Lucas Possignolo (19/1), který se v týdnu zranil na tréninku, ale byl to právě on, kdo krásnou hlavičkou u FC Porto snižoval… Posledním absentérem je další brazilský stoper, 26ti letý Jadson (2/0). Ten si po dlouhém zranění dvakrát kopl v lednu a znovu si zranění obnovil. Takže on vlastně ani absencí není…Každopádně obranná činnost hostů dnes bude díky absencím dvou hráčů základu – stopera a defenzivního záložníka – dost narušena…
Já to tedy vidím takto – domácí po poslední výměně trenéra zlepšené výkony a dobré výsledky. Dnes ve vítězné sestavě z posledních zápasů v zápase, kde (s přihlédnutím k těžkému dalšímu losu) jim jde opravdu o hodně. Hosté hrají v poslední době dobře doma i venku. Poslední tři porážky měli s Bragou (4.), Benfikou (2.) a s FC Porto (1.), tedy s týmy, u kterých se s prohrami počítá. Navíc jejich ofenzivní styl… V posledních osmi kolech neskórovali pouze v zápase na Boavistě (8.), kde ale hráli už od prvního poločasu jen v deseti a v zápase se tedy většinou jen bránili… Jako mírného favorita tohoto zápasu vidím domácí, což ale bookies taky. Jejich nabízené kursy jsou z mého pohledu fair a tak do tohoto betu nejdu. Ale vidím tu možnost, že uvidíme nějaký ten gól. Portimonense ho dali Braze, Benfice i Portu, proč by nedali Avesu? Aves přitom bude muset tlačit na tři body a skórovat víc než hosté. Nejsou sice až tak ofenzivní draci, ale dnes by jim mohly pomoct právě absence v hostující defenzivě. Já tu pravděpodobnost overu vidím někde kolem 60%, takže můj fair je kolem @1,67. Nabízené kursy nad @1,9 pro mne tedy v každém případě mají hodnotu a šel jsem do toho…
Takže
over 2,5 s důvěrou 6/10, v kursu @1,94 vsazeno u Tipsportu
Všem GL!
*8*