Swiss cup neděle 19.srpen
15:00 Dietikon - Lugano
Dietikon je tým z 5.ligy, hrající loni lepší průměr, ale bez ambicí s 30b odstupem od vedoucího Zofingenu, spíše je ta lichotivá pátá příčka dána vyrovaným středem tabulky. Dietikon ale v létě oslabil, odešel hrající trenér útočník Paiva (18z 8g), který v Dietikonu dohrál kariéru a přesouvá se ke Grasshoppers U18. Kromě něj ještě útočník Stoylov (13z 7g), levý bek Crmen (12z), záložník Jelec (18z 4g) a Lazič (12z). Před dvěma lety hrál Dietikon o ligu výš, ale dostával tam sem tam i nálože, teď nejsou ambice jít výš, příchody do týmu slabé. Lugano loni udrželo 1.ligu a letos se jim zatím moc nedaří, ale měli docela smůlu. Hrají poměrně dobrý aktivní fotbal, branky umí dát, to naznačila už příprava, kde přejeli Bellinzonu (3.liga) nebo Chiasso (2.liga). Trochu je zlobí obrana, ale to by neměl být proti Dietikonu až takový problém. Líbí se mi u Tipsportu vyšší handicap za dobrý kurs, podle mě takový do zápasu k mání nebude. Rozdíl 4 soutěží se podle mě musí projevit v minimálně 4-brankovém rozdílu, a to nemluvím o tom, že je ten kurs tak nahoře.
Tip: Lugano hcp -3,5 (2,75 Tipsport)
Vklad: 3/5
15:30 Flerier - Nidau
Docela by mě zajímalo, kdo tady přišel s tím kurzem na Nidau, resp od koho to která sázkovka opsala, protože ač jsem se to snažil projít sebelíp, tak k tomu nevidím důvod. Je pravdou, že sehnat nějaké informace je docela mravenčí práce a ještě ne tak úplně úspěšná, ale přeci jen něco. Oba dva týmy hrají 6. ligu, už jen z toho hlediska je favorizace hostů podivná. Flerier postoupili do 6.ligy v sezoně 15/16 a obě minulé sezony se hned zařadili k tomu lepšímu, co jejich skupina nabízí, loni jim to i docela hezky střílelo. Na postup to sice nebylo, ale tady se nabízí zajímavé srovnaní. Z jejich ligy totiž postoupil do 5. soutěže tým Le Locle s výrazným náskokem. V červnu ho ale Flerier v oblastním finále poháru porazili (2:0) a zajistili si tak postup do 1.kola. Viděl jsem záznam toho zápasu a musím říct, že tam nebyl rozdíl vidět, spíše Flerier byli lepší a ještě nějaké šance nedali. Přes léto ohlásili návrat do klubu někteří bývalí hráči a vypadá to, že tam asi je chuť a šance to někam posunout, ačkoliv je pro mě prakticky nemožné nějak hlouběji to posílení posoudit. Každopádně Nidau nevypadají tak silně. Loni byli v lize nejhorším týmem střelecky hned po sestupujících týmech a vůbec ty poslední dva roky je tam trochu útlum. Co se týče jejich kvalifikace do poháru, tak měli docela štěstí, protože prohráli finále oblasního poháru s Langnau 4:5 na penalty, ale coby finalistům jim postup spadl tak trochu do klína. Langnau je navíc tým, který letos bojoval o postup ze 7. ligy do 6. a na finále poháru šel jednak se zklamání z nepostupu, druhak s absencí některých hráčů sestavy. Ani tak Nidau nedali v základní hrací době gól a ještě prohráli na penalty. Mně tím pádem ty kurzy na Flerier nesedí. Budou hrát v 1.kole poprvé v historii, velký svátek pro ně. Vidím tam od toho postupu progres, naopak u Nidau asi trochu uvadají, minimálně střelecky. Flerier porazili slušného soupeře v Le Locle a mohou si podle mě v tomto zápase věřit. Vzhledem k tomu, že to bude asi slušná holomajzna, tak se dá zkusit i "jistější" neprohra za 1,80.
Tip: 1 (3,82 Tipsport 3,78 Msxitip 3,60 Sazka)
Vklad: 3/5
16:00 Yverdon- Xamax
Kurzově to vypadá, že přijeli mistři sehrát zápas proti partě dobrovolníků, obdobné hodnoty byly dnes k vidění třeba na YBB proti Bielu. Xamax si splnil svoji pohádku a po bankrotu z 5. ligy to dotáhl až do nejvyšší soutěže, kde ale už poznal, že to bude hodně těžké a po euforické výhře s Luzernem a remíze s Basilejí přišlo trochu vystřízlivění se Sionem (0:3) a Thunem (1:5), byť teda Thun hrál od 24. minuty přesilovku. Právě ale vyloučení stopera Sejmenoviče může hrát roli (trest se přesunuje do poháru), protože chybí druhý zraněný stoper Djurič a do hry se tak dostane asi znovu mladý Xhemakli, který ale moc zkušeností ještě nemá. Xamax v létě nějak moc neposiloval, jako pár hráčů jo, ale spíše doplnění kádru, oni spíše sázejí na sehrannost a spíše si vzali slušné hráče z 2.ligy než že by pumpovali třeba vyhaslé ligové hvězdy. Yverdon hraje 3.ligu, ale mají vyšší ambice, už několikátým rokem.V létě jim sice odešel nejlepší útočník Djibril Cissé (jo, ten co hrál ze Liverpool :), který dal 24g v 29z), což bude chybět i další slušný střelec Rushen (24z 12g). Yverdon ale teda nelenil a přivedl tři slušné strikery - Ciarocchi, Pacar to je ligová kvalita, Bud hrával 1.rumunskou ligu a potom do zálohy Ndzomo, Kuzmanovič, Maroufi nebo bek Gazzeta s golmanem Martinem, to jsou všechno hráči s výhledem na 2.ligu. Yverdon zatím začal dobře, když uhrál 7b ze 3 zápasů. Tady mi přijde, že se čeká od Xamaxu nějaká demolice, ale podle mě se naopak můžeme dočkat překvapení. Je fakt, že pokud to Xamax vezme 100% naplno, tak ten postup uhraje, nicméně po dvou debaklech by možná mohli dostat prostor jiní hráči, asi ne úplně lavka, to ne, ale nějaké změny se čekat asi dají. Stoperská dvojice nová a za Yverdon řada hráčů, proti kterým ještě Xamax loni hrál a ten výsledek tady nemusí být vůbec jednoznačný. Dvoubrankový polštář je podle mě pro Yverdon solidní, pro odvážnější lze zkusit i neprohra.
Tip1: Yverdon hcp +2,5 (2,07 Tipsport)
Tip2: Yverdon neprohra (6,33 Tipsport)
Vklad: oboje 2/5