FAC Wien – FC Blau-Weiß Linz
Rakousko, Sky Go Erste Liga, 6.kolo, 19.08.2016 v 18.30
Nechápu, co mají tyto kursy znamenat…
Asi to nebude nějaký pěkný fotbalový pokoukáníčko, ale kursově jsou bukanýři IMHO pěkně mimo. Jasně, jedná se o zápas z konce tabulky, jedná se o zápas dvou manšaftů, které jsou tak nějak předurčeny v této sezóně k boji o záchranu a momentálně jsou domácí třetí od konce a hosté poslední.
Ale co prozatím předvedli? FAC po pěti kolech mají bilanci 1-1-3 a skóre 5:8. V prvním kole hráli v Innsbrucku s Wackerem, kde (podle očekávání) prohráli 2:1. ALE – v poločase vedli FAC zaslouženě 0:1. Po individuální chybě přišlo vyrovnání a kdyby rozhodčí Muckenhammer nerozpoutal v 85.minutě chaos, měli by FAC bod. Takto ale dostal Becirovic z FAC druhou žlutou a šel do sprch. Vypjaté atmosféry pak využil velezkušený Pichlmann, který dal v 93.minutě vítězný gól Innsbrucku na 2:1. Ve druhém kole pak FAC uhráli bezbrankovou remízu na hřišti Wattensu. Ve třetím kole pak FAC hráli poprvé doma a Austria Lustenau tam vyhrála 1:3. Ovšem v poločase opět vedli FAC. Těsně po pauze přišlo vyrovnání a v závěru dva góly hostí (kteří ale byli v tomto zápase opravdu lepší). Ve čtvrtém kole FAC hráli na hřišti Lieferingu a prohráli 2:1. V poločase byl stav 1:1 a o prohře FAC se opět rozhodlo až v samém závěru – Liefering dával vítězný gól v 82.minutě. No a v posledním kole doma FAC přivítali SV Horn. Zápas vyhráli FAC 2:1, když v poločase vedli 2:0. Proč všude píšu ty poločasové výsledky? Abych zdůraznil to, že první poločas v této sezóně FAC ještě neprohráli. Nad Hornem, ale dokonce i nad Austrií Lustenau i Innsbruckem v poločase dokonce vedli. V dnešním zápase má 41ti letý trenér Jürgen Halper k dispozici komplet kádr.
FC Blau-Weiß Linz je nováčkem, který postoupil z Regionalligy. A ukazuje se, že na tuto soutěž nemá. 49ti letý trenér Wilhelm Wahlmüller je ale s kádrem spokojen a nechce přivést nikoho nového. Ovšem po pěti kolech jsou BWL na posledním místě s bilancí 0-1-4 a se skóre 3:9. Znamená to, že jsou jako jediní bez výhry, dali nejméně gólů a dostali nejvíce gólů… V prvním kole dostali doma výprask od dalšího nováčka, od Wattensu- a to 0:3. Ve druhém kole v městském derby prohráli na hřišti LASKu 2:1. Ve třetím kole doma prohráli s Wiener Neustadt 0:1. Ve čtvrtém pak na hřišti SV Horn prohráli 2:1. No a teprve teprve tento týden vybojovali první letošní bod, když doma dokázali remizovat s Austrií Lustenau 1:1. Podle trenéra Wahlmüllera tím jeho hráči načerpali sebedůvěru, ale já nevím. Když budu hrát v zápase, kde např. poměr držení míče je 27,6% : 72,4% ve prospěch soupeře, tak bez ohledu na výsledek ze sebe přece nemůžu mít dobrý pocit. Když se s balónem potkám třikrát za zápas, moc sebedůvěry mi to asi nedodá…A navíc 19ti letý střední záložník Christopher Cvetko, který před sezónou přišel z juniorky Boltonu Wanderers a který se v přípravě jevil HODNĚ dobře, a 24ti letý levý bek základu Simon Abraham – to jsou dvě jména, která dnes budou trenéru Wahlmüllerovi kvůli zraněním chybět. Každopádně když se podívám na celou soupisku BWL, tak snad pouze chorvatský defenzivní záložník Ante Anic a 24ti letý kapitán týmu, stoper Florian Maier – to jsou snad jediní dva hráči tohoto kádru, jejichž kvality jsou na tuto soutěž bez diskuzí dostačující. Ostatní jsou buď hráči dlouhodobě na úrovni regionální ligy, případně hráči s velkými výkonnostními výkyvy, kteří jednou dokáží podat excelentní výkon a v dalším zápase pak naprosto propadnou… A jen abych ještě zdůraznil to porovnání s domácími ohledně poločasu – BWL v této sezóně dvakrát v poločase remizoval a třikrát prohrával. Tedy ani jednou nevyhrál…
Pro mne je to souboj dvou týmů, mezi kterými je velký rozdíl jak v síle kádrů, tak v momentální formě. Oba sice v posledním kole dosáhli určité úspěchy (FAC první výhru v sezóně, BWL první bod v sezóně), ale myslím si, že daleko více to nakopne domácí. Ti navíc na svém hřišti budou chtít zopakovat tříbodový zisk – v posledním kole s nováčkem, v tomto kole také s nováčkem. A v porovnání těchto dvou nováčků je SV Horn určitě lepší než Blau-Weiß Linz (což prokázali i ve vzájemném zápase ve 3.kole). Ještě musím zdůraznit výkonnost - která je u domácích očividně stoupající. Jejich problémem jsou závěry zápasů, kdy často inkasují a přicházejí o body - ale od BWL IMHO podobné nebezpečí nehrozí, protože prostě nebudou mít fyzicky nijak navrch.
V součtu všech skutečností, které mi jsou známy, vidím v tomto zápase v domácích velkého favorita a moje estimations jsou 55%-32%-13%. Takže už třeba v kursu @1,85 bych viděl určitou hodnotu. Ale to co se dnes děje s kursy, to prostě nechápu. Většinou bylo na výhru domácích vypsáno kolem @2,50, což bych samo o sobě považoval za obrovsky hodnotný kurs. A teď najednou začali bukanýři bláznit a někteří už dokonce vpisují hosty jako kursové favority tohoto zápasu. Nikde jsem nenašel ani náznak nějaké zmínky, proč by tomu tak mělo být. Takže já mám HW vsazen už nějakou dobu, ale když se mi nutí ještě nějaké vylepšování kursu, musím do toho jít a přisadit si.
Jinak tedy vzhledem k výše popsanému se jistě nabízí i sázka na 1.poločas, kde na domácí se kursy pohybují kolem @3,00. Já ale na poločasy dávám velice nerad, i když uznávám, že tady ta kursová hodnota je také obrovská. Já ale věřím v tříbodový zisk domácích.
Takže
Výhra domácích s důvěrou 5/10, v kursu @2,70 vsazeno u 5Dimes
Všem GL! *8*