Vitória Guimarães – CF Belenenses
Portugalsko, Liga NOS, 5.kolo, 17.09.2016 ve 21.30 CET
Očekával jsem daleko vyšší kursy. Navíc kursy na můj tip ještě dále klesají…
Tabulkově jsou na tom totiž momentálně hosté lépe, než domácí. Domácí Guimarães je na 9.místě tabulky s bilancí 2-0-2 a se skóre 7:7. V prvním kole doma prohráli se Sportingem Braga 0:1, když gól dostali hned na začátku, pak byl vyrovnaný zápas a v závěru Guimarães nedali penaltu. Ve druhém kole jeli na Madeiru a po skvělém výkonu vyhráli nad Marítimem 0:2. Skvělý zápas tu odehrál hlavně Moussa Marega z Mali, který první gól vypracoval a druhý sám dal… Ve třetím kole pak opět po skvělém výkonu porazili doma Paços Ferreira 5:3. Guimarães sice dostali opět rychlý gól, ale potom vynikajicí hrou otočili na 5:1. Čtyřgólové vedení je uspokojilo, zásadně polevili a Pedrinho dvěma góly snížil na konečných 5:3. V posledním kole pak Guimarães prohráli u FC Porto 3:0. Vzhledem k průběhu nezaslouženě vysoká prohra – nicméně právě proto jsem očekával, že by Guimarães nemusela být dnes kursově až tak favorizována.
Hosté z lisabonské čtvrti Belenenses jsou na 7.místě s bilancí 2-1-1 a se skóre 3:3. V prvním kole prohráli u Vitórie Setůbal 2:0. Ve druhém kole pak doma remizovali s Boavistou 0:0. Ve třetím kole pak Belenenses vyhráli šťastným gólem v závěru na Tondele 0:1. No a v posledním kole doma vyhráli v zajímavém (průběhem, nikoliv fotbalově) zápase nad Nacionalem 2:1. Nacional vedl Bonillovým gólem a celkem kontroloval průběh. Dali pak i druhý gól, ale ten nebyl uznán pro údajný ofsajd. Ve druhé půli po závaru skákal balón po brankové čáře Belenenses a jak ukázaly zpomalené záběry, dostal se celým objemem i za ni. Měl to být další gól Nacionalu, ale opět nebyl uznán. Potom přišla 56.minuta a egyptský klíčový hráč Nacionalu Ali Ghazal dostal za běžný faul na půlicí čáře druhou žlutou a půl hodiny tak měli Belenenses přesilovku. Po necelých deseti minutách pak jeden z útočníků Belenenses spadl ve vápně a byla z toho penalta – takže 1:1. No a v 85.minutě si salvadorský útočník Bonilla, který dal v tomto zápase první gól Nacionalu, srazil po rohu gól do vlastní brány a Belenenses tak vyhráli 2:1…
Mám-li herně srovnat oba tyto dnešní soupeře (a nenechám-li se zmást těmi výsledky), pak vidím Guimarães jako lepšího z těchto soupeřů. Řekl bych dokonce jednoznačně lepšího…
Domácí trenér Pedro Martins dnes bude ze soupisky postrádat jediného hráče a tím je 22ti letý jihoafrický střední záložník Cafú Phete (0/0). Hodně pozitivní je to, že po absenci v zápase v Portu se dnes do sestavy vrací doposud nejlepší hráč Guimarãese, 25ti letý útočník z Mali Moussa Marega (3/3). Také hostující trenér, teprve 34ti letý Španěl Julio Velázquez, má dnes v kádru jedinou absenci, a tou je 32ti letý alžírský reprezentační defenzivní záložník Hassan Yebda (0/0). Obě dvě absence jsou tedy nulovým zásahem do sestav v této sezóně, i když pokud by Yebda nebyl od začátku sezóny zraněn, určitě by pravidelne hrával v základu…
Síla obou kádrů, v neposlední řadě kvalita obou trenérů, předváděná hra v této sezóně, domácí prostředí a návrat nejlepšího domácího hráče do sestavy – to vše jsou pro mne dost velké důvody k tomu, abych favorizoval domácí Vitórii Guimarães. Svoje estimations jsem si nastavil na 60%-28%-12%, takže já bych tu home win zkusil i za @1,70. Osobně jsem vzhledem k výsledkům na hřišti doufal v hodně vysoký kurs (Guimarães poslední kolo prohrál, Belenenses vyhráli, atd.) od bookmakerů, a já sám se spíš řídím kvalitou předváděné hry… Open odds byly většinou nad dvojkou (bwin měl @2,20), teď už ale kursy dost poklesaly. Nicméně – stále se IMHO drží nad hranicí hratelnosti.
Takže
Výhra domácích s důvěrou 5/10, v kursu @1,93 má momentálně Pinnacle
Všem GL!
*8*