Moreirense Futebol Clube - Vitória SC Guimarães
Portugalsko, Liga NOS, 6.kolo, 25.09.2016 ve 21.15 CET
V posledním kole, minulou sobotu, jsem tu prezentoval tip na výhru Vitórie Guimarães doma nad Belenenses. Zápas měl v podstatě průběh jaký jsem předpokládal, Guimarães byli lepším týmem, ale bohužel jim v průběhu zápasu nebyl uznán jeden gól (jestli tam ofsajd byl nebo ne, to žádný záběr neprokázal) a čtvrt hodiny před koncem dokonce inkasovali. Závěrečný nápor pak Belenenses ubránili a zápas tak skončil 1:1 a mojí prohrou. Nicméně musím opakovat – Guimarães mne i v tomto zápase přesvědčili, že jsou lepším týmem, než co ukazuje tabulka. Trenér Pedro Martins dnes nominoval úplně stejnou dvacítku hráčů, jakou měl k dispozici minulý týden, takže stále jedinou absencí je 22ti letý jihoafrický střední záložník Cafú Phete (0/0). Co se týče dalších věcí kolem Vitórie Guimarães, pak bych případné zájemce odkázal na ten můj zmíněný tip z minulé soboty zde v sekci Fotbal. Jen na závěr doplním aktuální formu Guimarãese, která je 1-1-1 se skóre 6:7. Nejprve to byla výhra nad Paços Ferreira 5:3 (po vedení 5:1 Guimarães polevil a v závěru ještě dvakrát inkasoval), potom prohra u FC Porto 0:3 (i přes ten výsledek nepodali špatný výkon) a v posledním kole již zmíněná smolná domácí remíza s Belenenses 1:1…
Domácí tým z pětitisícového městečka Moreira de Cónegos v okrese Guimarães měl skvělý vstup do sezóny. V prvním kole v oboustraně skvělém zápase doma remizovali s Paços Ferreira 1:1. Nejmladší trenér této soutěže, teprve 35ti letý Pedro Miguel Marques da Costa Filipe (ve fotbalovém světě má tento Portugalec přezdívku Pepa, je to bývalý útočník a na svém kontě má i sedm soutěžních zápasů za Benfiku Lisabon), v tomto zápase skvěle střídal a útočník Ença Fati kterého poslal na hřiště brzo skóroval. Ve 2.kole pak Moreirense hráli proti týmu Feirense, a to „venku“, tedy v Santa Maria da Feira. V tomto zápase podali Moreirense skvělý výkon a vyhráli tam 0:3. Začátek sezóny tedy nad očekávání a předváděná hra skvělá. Jenže pak nastal zlom – a poslední tři kola znamenaly tři prohry a dokonce ani jeden vstřelený gól. Ta bilance ukazující na aktuální formu, tedy bilance posledních tří zápasů, je tedy 0-0-3 se skóre 0:6… Nejprve to byla porážka doma od Marítima 0:1. Hosté dali gól už po čtvrt hodině, když po centru zprava byl Fransérgio úplně volný na hranici malého vápna a hlavou dal easy gól. Megahrubka obrany. Těch pak bylo ještě pár, protože hráči Marítima se asi čtyřikrát dostali do brejkové situace 1 na 1… Poté to byl zápas na Sportingu, kde Moreirense prohráli 3:0 a to určitě není ostuda. Navíc když od 34.minuty za stavu 1:0 hráli Moreirense jen v deseti, když byl vyloučen brazilský ofenzivní záložník Ângelo Neto. No a v posledním kole hráli Moreirense v Estorilu a prohráli tam 2:0. První gól si sám vypracoval brazilský útočník Mateus Índio a druhý dal také on. A byl to gól, který se dnes už jen tak nevidí – dával ho totiž přímo z rohu, který zatočil na zadní tyč a gólman nedosáhl. (Na konci sedmdesátých let hrával v Brně na levé straně křídelní útočník Žanek Kopenec a ten dal gólů z rohu v kariéře fakt hodně, měl to vychytaný a byla paráda to vidět.) Kromě toho měl Estoril ještě několik šancí, ale nic jim tam už nespadlo. Z těch posledních tří jmenovaných zápasů tedy Moreirense nedali ani jeden jediný gól. Ale uznávám, že měli i smůlu (tyčka v zápase s Marítimem, neuvěřitelný reflexní zákrok gólmana Estorilu…). Nicméně jaká asi bude v týmu pohoda a na jaké úrovni asi bude sebevědomí hráčů? Trenér Pepa dnes bude postrádat jediného svého svěřence, a tím je 29ti letý srbský gólman Igor Stefanovič. Ten byl ještě v loňské sezóně v Moreirense jasnou jedničkou, ale v létě přišel z Feirense gruzínský 26ti letý gólman Giorgi Makaridze a ten ho z pozice jedničky vytlačil. Stefanovič tak letos neodchytal ani minutu a tak jeho absence není až tak důležitá.
Nejvyšší kurs na trhu (který já vidím) na domácí je @2,69 a nejvyšší na hosty je @2,70. Chci tím říct, že obecně lze kursy považovat víceméně za vyrovnané. Po zkouknutí více kursů je vidět, že mírným favoritem tohoto zápasu jsou pro bookies hosté. Také pro mne jsou hosté favoritem tohoto zápasu. Ale oproti sázkovkám já tady hosty favorizuji trochu více. Důvody jsou – lepší kádr hostů, daleko lepší trenér u hostů, aktuálně lepší forma hostů a k tomu se váže i aktuálně vyšší sebedůvěra u hostů. Domácí jsou nyní v 18ti členné tabulce na 15.místě, tedy čtvrtí od konce. Tlak na ně, že dnes musí (a prostě MUSÍ) bodovat je celkem velký. Jak se s tím vyrovnají, to je otázka. Guimarães je v tabulce na 10.místě, což je tedy také daleko za jejich očekáváním – ale případná výhra by je posunula nejméně o tři příčky výš. Což by pro ně bylo fajn, ale není tu žádná nutnost a ty důležité zápasy v boji o evropské poháry teprve přijdou – jak řekl trenér Pedro Martins. Věřím tedy, že Guimarães bude hrát uvolněně (vzhledem k tomu, co předvází defenzíva Moreirense v posledních zápasech jsem přesvědčen i o tom, že Moussa Marega dnes dá gól). Nabízených 37% na výhru hostů, který nabízí Pinna, to se mi zdá opravdu jako hodně nízké procento a já to vidím daleko výš. Z taktického hlediska by se určitě hodilo vsadit DNB na hosty, na což dává Pinna nádherných @1,87 a já v tom hodnotu vidím… Navíc je to klasické derby (jak jsem psal, domácí jsou z městečka v okresu Guimarães), takže nebezpečí plichty tu prostě je. Ale dávat v jednom zápasu výhru a zároveň i DNB se mi tu nechce a proto zůstanu u tipu na výhru hostů, kde já bych jako fair viděl kurs na úrovni @2,30 (tedy o 13,5% vyšší pravděpodobnost výhry hostů, než u vsazenýho kursu u Pinny).
Takže
Výhra hostů s důvěrou 4/10, v kursu @2,70 vsazeno u Pinnacle
Všem GL!
*8*